Torstai, 29.10.2020 
Alfred, Urmas
Ulkomaat

Korona sai aikaan muovijätepandemian - "Ihmiset löytävät enemmän ja enemmän maskeja ympäristöstä"

  • Joonatan Hulkkonen
  • OceansAsia
Gary Stokes on kerännyt kevään mittaan satoja maskeja Hongkongin läheisten saarien rannoilta. Gary Stokes on kerännyt kevään mittaan satoja maskeja Hongkongin läheisten saarien rannoilta.

Kun Gary Stokes astui veneestään Hongkongin edustalla sijaitsevan Sokon saaren rannalle helmikuussa, hän yllättyi. Rannalle huuhtoutuneen, tavanomaisen muoviroskan seassa oli uusia esineitä: maskeja, maskeja ja lisää maskeja.

Stokes keräsi sadan metrin rantakaistaleelta 70 suojanaamiota. Kun hän palasi paikalle parin päivän päästä, myös maskit olivat palanneet. Stokes johtaa Sokoa ja alueen muita saaria ja rantoja valvovaa OceansAsia-suojelujärjestöä.

Helmikuun jälkeen virus on levinnyt koko maailmaan ja sitä myöten lisännyt maskien käyttöä. Samalla muovipandemia on levinnyt viruksen lailla ympäri maailman.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Olemme saaneet kaikkialta maailmasta raportteja siitä, kuinka ihmiset löytävät enemmän ja enemmän maskeja ympäristöstä. Ongelmasta on tullut todella näkyvä, Stokes kertoo Keskisuomalaiselle sähköpostilla.

Kertakäyttömuovin kysyntä kasvoi kevään aikana valtavasti.

Talouslehti The Economistin siteeraamien raporttien mukaan maailmanlaajuinen maskikauppa kasvaa arvoltaan tänä vuonna yli 200-kertaiseksi viime vuoteen verrattuna: kun maskeja myytiin viime vuonna 800 miljoonan dollarin arvosta, on kaupan arvo ar­vioiden mukaan tänä vuonna 166 miljardia dollaria.

Muukin muovintuotanto kasvaa. Verkkokaupat ympäri maailmaa raportoivat valtavista kasvupiikeistä. Tilausruuan kysyntä on kasvanut kaikkialla.

Netistä tilatut tuotteet pakataan kertakäyttömuoviin, ja jokainen tilatun ruoka-annoksen lisä­dippikulho tarkoittaa kasvua muoviroskan määrässä.

Ennen pandemiaa muovin tuotanto näytti olevan kovassa laskussa, kun valtiot kielsivät kilpaa muovipussien, pillien ja muun kertakäyttömuovin käyttöä.

Kun korona iski, muovintuottajat innostuivat. Ensin Yhdysvalloissa muovintuottajien Plastics-yhdistys lähetti maaliskuussa maan terveysministeriölle kirjeen, jossa propagoitiin kertakäyttömuovin puolesta.

Sitten Euroopan muovintuottajien yhteenliittymä vaati huhtikuussa kirjeessään Euroopan unionia perumaan kertakäyttömuovin kieltävän direktiivin pandemian nojalla.

Kirjeessä todettiin, että kertakäyttömuovin hygieniaominaisuuksien ansiosta se olisi paras tapa kuluttajien suojaamiseen, vaikka viruksen on osoitettu elävän muovipinnoilla paljon esimerkiksi kangasta pidempään.

EU kieltäytyi, mutta muualla maailmassa muovilainsäädäntöä on pandemian takia peruttu tai viivästytetty. Britannia jäädytti lain, jonka mukaan kertakäyttöpusseista on maksettava kaupassa lisähintaa.

Yhdysvaltojen Mainessa kertakäyttömuovin kieltävä asetus on laitettu jäihin. Kahvilayhtiö Starbucks kielsi omien mukien käytön suojatakseen asiakkaitaan viruksen leviämiseltä.

Gary Stokes ei halua demonisoida suojanaamioita käyttäviä. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa ihmisiä etsimään käyttöönsä uudelleenkäytettäviä kasvonsuojaimia kertakäyttömaskien sijaan.

Pois heitetty maski tai kertakäyttökäsine voi olla kuolemaksi mereneläville. Meressä lilluessaan ne muistuttavat meduusoita tai muuten vain näyttävät merten saalistajien silmissä ruoaksi kelpaavilta.

– Kokonainen maski on ongelma, jos se päätyy delfiinin tai kilpikonnan suihin. Tällöin maski tukkii eläimen ruuansulatuskanavan, vastaavasti kuin useilla kuolleilla valailla on käynyt muovipussien kanssa, Stokes sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi