Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Ulkomaat

Britannian Johnson: Paluu koko maan tiukkoihin eristystoimiin olisi viimeinen varokeino – "Se on kuin ydinasepelote, en todellakaan halua käyttää sitä"

  • STT
Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo Telegraphin haastattelussa, että koko maan kattavat tiukimmat eristystoimet otetaan uudelleen käyttöön vain vihonviimeisenä koronaviruksen leviämisen rajoitustoimena.

–  En voi hylätä sitä työkalua (tiukat eristystoimet) sen enempää kuin hylkäisin ydinasepelotteen, pääministeri kommentoi lehden haastattelussa.

–  Se on kuin ydinasepelote, en todellakaan halua käyttää sitä. En myöskään usko, että joudun siihen tilanteessa uudelleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Johnson on aiemmin viikolla sanonut toivovansa, että Britannia palaa "normaaliin" jouluun mennessä, vaikka maassa pelätään viruksen toista aaltoa.

Britanniassa on kirjattu kolmanneksi eniten virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on raportoitu yli 45  000 kuolemaa. Tartunnan saaneita on yli 295  000.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan maassa on miljoonaa asukasta kohden kuollut yli 660 ihmistä. Suomessa vastaava luku on 59. Worldometerin luvut poikkeavat jonkin verran Johns Hopkinsin luvuista, ja sen sivuilla on havaittu epäjohdonmukaisuuksia tilastoinnissa.

Maskittomuudesta 120 euron sakot

Australian toiseksi suurimmassa kaupungissa Melbournessa kasvomaskien käytöstä julkisilla paikoilla on tulossa pakollista. Viranomaiset kertoivat asiasta sunnuntaina, ja pakko tulee voimaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä paikallista aikaa. Säännön rikkomisesta on luvassa 200 Australian dollarin eli noin 120 euron sakot.

Melbourne on Australian ensimmäinen paikka, jossa otetaan käyttöön maskipakko.

Victorian osavaltiossa, jossa Melbournekin sijaitsee, on tällä hetkellä lähes 3  000 aktiivista koronavirustartuntaa. Osavaltiossa raportoitiin sunnuntaina yli 360 uudesta tartunnasta, vaikka Melbournessa on ollut käytössä tiukat eristystoimet kymmenen päivän ajan.

Virus alkoi levitä Melbournessa muutamia viikkoja sitten muun muassa ulkomailta palanneiden matkustajien karanteenien puutteellisen valvonnan takia.

Australian koronavirustilanne on moneen muuhun verrattuna ollut suhteellisen hyvä. Noin 25 miljoonan asukkaan maassa on tilastoitu Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan yli 11  440 tartuntaa ja hieman yli 120 virukseen liittyvää kuolemaa.

Worldometerin mukaan maassa on miljoonaa asukasta kohden vahvistettu viisi virukseen liittyvää kuolemaa.

WHO: Lauantaina jälleen päiväennätys maailman koronatartunnoissa

Lauantaina tehtiin jälleen uusi ennätys vuorokauden aikana tilastoiduissa uusissa koronavirustartunnoissa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Sen mukaan uusia tartuntoja kirjattiin lähes 260  000, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Edellinen korkein päiväluku oli perjantain noin 238  000 uutta tartuntaa.

Uusia virukseen liittyviä kuolemia tilastoitiin lauantaina WHO:n mukaan noin 7  360.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan jo noin 600  000 ihmistä on kuollut virukseen liittyen. Tartuntoja on maailmanlaajuisesti todettu yli 14,2 miljoonaa.

Uusi koronavirus havaittiin Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi