Perjantai, 4.12.2020 
Aira, Airi
Ulkomaat

Kellojen siirtely ei lopukaan vielä pitkään aikaan – Kroatia, Saksa ja ehkä Portugalikin tulppana

  • Juha Honkonen / Uutissuomalainen
  • Markus Schreiber/AFP
Angela Merkelin johtama Saksa ei ole puheenjohtajakaudellaan edistänyt kellojen siirtämisestä luopumisesta muun muassa koronapandemian takia. Angela Merkelin johtama Saksa ei ole puheenjohtajakaudellaan edistänyt kellojen siirtämisestä luopumisesta muun muassa koronapandemian takia.

Kellojen siirtäminen syksyisin ja keväisin jatkunee vielä ainakin kaksi vuotta, selviää Uutissuomalaisen Brysselistä saamista tiedoista.

Muun muassa koronan hoitamisen takia EU-puheenjohtajamaa Saksa ei ole edistänyt siirtelyn lopettamista lainkaan. Direktiivi ei ole asialistoillakaan. Näyttää siis siltä, ettei asia etene tänä vuonna.

– Kyllä, siltä näyttää. Se ei ole Saksan puheenjohtajakauden ohjelmassa, eikä maalla ole mitään suunnitelmia ottaa asiaa käsiteltäväksi, EU:n neuvoston lehdistövastaava Päivikki Ala-Honkola kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päätöksen tekemisestä alkaa vielä noin kahden vuoden siirtymäkausi ennen muutoksen astumista voimaan. Näin ollen kellojen siirtely loppuu aikaisintaan 2023.

Siihen voi mennä kauemminkin, sillä seuraava puheenjohtajamaa Portugalikaan ei välttämättä edistä asiaa. Pandemia jatkunee vuodenvaihteen jälkeenkin. Myöskään edellinen puheenjohtajamaa Kroatia ei edistänyt muutosta.

Vuosi sitten puheenjohtajana oli Suomi, ja silloin asia eteni. Suomi on sen jälkeen käynyt koordinaatiokeskusteluja Baltian maiden ja muiden Pohjoismaiden kanssa. Keskustelut eivät kuitenkaan sido jäsenmaita niiden tehdessä kansallisia aikavalintoja.

Suomi kannattaa kellojen siirtelyn lopettamista mutta ei ole vielä päättänyt, ottaisiko maa käyttöön pysyvän kesä- vai talviajan.

– Ensin EU päättää, lopetetaanko kellojen siirtäminen. Sen jälkeen Suomen aikapäätöksen tekee eduskunta hallituksen esityksestä, liikenne- ja viestintäministeriön yksikönjohtaja Maria Rautavirta sanoo.

Euroopan komissio ehdotti kaksi vuotta sitten, että kellonajan siirrosta luovuttaisiin kaikkialla EU:ssa yhtenäisesti. Euroopan parlamentti äänesti maaliskuussa 2019 siirron lopettamisen puolesta.

Parlamentin mietinnössä ehdotettiin, että jäsenvaltiot siirtäisivät kelloja viimeisen kerran 2021. Näin ei siis tapahdu, vaan muutos tullee voimaan aikaisintaan kahden vuoden päästä.

Jotta direktiivi menisi läpi, sitä pitäisi kannattaa myös Euroopan jäsenmaista koostuvan neuvoston. Neuvosto odottaa maiden liikenneministerien kantaa.

– On hirveän hyvä kysymys, koska se tulee. Heillä ei ole takarajaa, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston lehdistötiedottaja Simo Ristolainen kertoo.

Jos jäsenmaat eivät pääse asiasta yksimielisyyteen, se voi hautautua neuvoston käsittelyyn. Jos neuvosto tekee esitykseen muutoksia, asia menee uudelleen parlamentin käsiteltäväksi.

Suomalaisten mielipidettä kellojen siirtelyyn on kysytty Otakantaa.fi-palvelussa. Kansalaiset tukivat kellojen siirtelyn lopettamista. Kaksi kertaa vuodessa tapahtuva siirtely nähtiin turhana ja hyvinvoinnille haitallisena.

Suomi siirtyy talviaikaan 25. lokakuuta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi