Torstai, 3.12.2020 
Meri, Vellamo
Ulkomaat

Osiris-Rexin luukku jäi auki, kallisarvoiset näytteet ovat vaarassa levitä pitkin avaruutta

  • STT
Luotaimen robottikäden luukku on jumittunut osittain auki, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. LEHTIKUVA / AFP / HANDOUT Luotaimen robottikäden luukku on jumittunut osittain auki, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. LEHTIKUVA / AFP / HANDOUT
Osiris-Rex-avaruusluotaimen Bennu-asteroidin pinnalta keräämät kivinäytteet ovat vaarassa levitä pitkin avaruutta, sillä luotaimen robottikäden luukku on jumittunut osittain auki, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Luotaimen keräämä aines yritetään nyt siirtää mahdollisimman nopeasti turvaan syvemmälle luotaimeen.

Osiris-Rexin kopaisu Bennun pinnalla onnistui täydellisesti, sillä se keräsi jopa 400 grammaa näytteitä, mikä on rutkasti enemmän kuin tavoitteeksi asetettu 60 gramman minimimäärä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Bennu on noin 334 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Siltä kerättyjen näytteiden toivotaan antavan lisätietoa muun muassa elämän synnystä.

Luotaimen on määrä palata takaisin Maahan syyskuussa 2023. Jos paluu näytteiden kanssa onnistuu, kyseessä on Nasan suurin avaruudesta tuoma näyte-erä sitten Apollo-kuulentojen ja ensimmäinen koskaan asteroidin pinnalta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi