Perjantai, 5.3.2021 
Leila, Laila
Ulkomaat

Sudanissa lähes 50 ihmistä kuollut väkivaltaisissa yhteenotoissa

  • STT
Viimeaikaiset väkivaltaisuudet Sudanissa alkoivat pian sen jälkeen, kun 13 vuotta kestänyt YK:n ja Afrikan unionin rauhanturvaoperaatio päättyi. Kuva on vuodelta 2017. LEHTIKUVA/AFP Viimeaikaiset väkivaltaisuudet Sudanissa alkoivat pian sen jälkeen, kun 13 vuotta kestänyt YK:n ja Afrikan unionin rauhanturvaoperaatio päättyi. Kuva on vuodelta 2017. LEHTIKUVA/AFP
Sudanissa lähes 50 ihmistä on kuollut ja sata loukkaantunut väkivaltaisissa yhteenotoissa, kertoo maan uutistoimisto Suna.

Länsi-Darfurin osavaltion pääkaupungissa Geneinassa puhkesi lauantaina ensiksi heimojen välisiä taisteluita, jotka laajenivat sotilaallisten ryhmien yhteenotoiksi. Paikallisen uutistoimiston mukaan ”veriset tapahtumat” jatkuvat alueella edelleen.

Maan pääministeri Abdalla Hamdok kertoo lähettäneensä joukkoja rauhoittamaan tilannetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Väkivaltaisuudet puhkesivat vain muutama viikko sen jälkeen, kun YK ja Afrikan unioni päättivät 13 vuotta kestäneen rauhanturvaamisoperaation alueella.

Darfur on ollut etenkin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana veristen konfliktien näyttämönä. Länsi-Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003, kun alueen kapinallisryhmät katsoivat hallinnon syrjivän ei-arabiväestöä. YK:n arvion mukaan konfliktissa kuoli noin 300  000 ihmistä ja väkivaltaa pakeni 2,5 miljoonaa ihmistä.

Väkivalta etnisten ryhmien välillä on läikähtänyt usein myöhemminkin. Kiistaa alueella on muun muassa maasta ja vesivaroista.

Sudan on pyrkinyt luomaan nahkansa uudelleen sen jälkeen, kun pitkäaikainen diktaattori Omar al-Bashir syöstiin vallasta vuonna 2019. Maata johtava väliaikaishallinto on pyrkinyt välittämään rauhaa kapinallisryhmittymien välille konfliktialueilla, kuten Darfurissa. Kaikki kapinallisjoukot eivät kuitenkaan ole suostuneet yhteistyöhön maan hallinnon kanssa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi