Keskiviikko, 3.3.2021 
Kauko
Ulkomaat

Yli 150 kongressin mellakoijaa saamassa syytteen Yhdysvalloissa

  • STT
Kongressiin tehty hyökkäys keskeytti väliaikaisesti valitsijamiesten ääntenlaskuprosessin, jossa vahvistettiin Joe Bidenin voitto marraskuussa järjestetyissä presidentinvaaleissa. LEHTIKUVA / AFP Kongressiin tehty hyökkäys keskeytti väliaikaisesti valitsijamiesten ääntenlaskuprosessin, jossa vahvistettiin Joe Bidenin voitto marraskuussa järjestetyissä presidentinvaaleissa. LEHTIKUVA / AFP
Yli 150 ihmistä on saamassa syytteen mellakasta, jossa presidentti Donald Trumpin kannattajia tunkeutui Yhdysvaltojen kongressirakennukseen Washingtonissa loppiaisena.

Liittovaltion syyttäjän Michael Sherwinin mukaan tutkinnassa on hyödynnetty runsaasti paikalta kuvattuja videoita, sosiaalisen median päivityksiä sekä yleisövihjeitä.

Sherwin kertoo, että suurinta osaa epäillään vakavista rikoksista. Niitä ovat muun muassa poliisin kimppuun hyökkääminen ja valtion elinten toiminnan keskeyttäminen. Rikoksista voidaan tuomita viidestä 20 vuoteen vankeutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liittovaltion viranomaiset ovat tutkinnassa selvittäneet myös useiden ihmisten osallisuutta salaliittoon ja mellakan lietsontaan, joista voi seurata yli 20 vuoden vankeustuomio. Sherwinin mukaan kolme ihmistä on saanut syytteen tähän liittyen. Hänen mukaansa se on merkittävää, koska se osoittaa mellakan olleen suunniteltu.

Kongressiin tehty hyökkäys keskeytti väliaikaisesti valitsijamiesten ääntenlaskuprosessin, jossa vahvistettiin Joe Bidenin voitto marraskuussa järjestetyissä presidentinvaaleissa.

Tutkinnasta vastaava FBI:n agentti Steven D'Antuono sanoi, että edelleen etsitään ihmistä tai ihmisiä, jotka toivat mellakan yhteydessä kaksi pommia kongressirakennuksen lähelle. Pommit eivät kuitenkaan räjähtäneet. FBI on luvannut 75  000 dollarin vihjepalkkion asian selvittämisestä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi