Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Ulkomaat

Trumpin loistohotellissa kiistellään työntekijöiden järjestäytymisestä

  • Outi Laatikainen

Miljardööri ja presidenttiehdokas Donald Trumpin osaomistamassa Trump International Hotel Las Vegasissa kiistellään työntekijöiden järjestäytymisestä. Trump pyrkii Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Enemmistö hotellin työntekijöistä äänesti joulukuun alussa, että ammattiliitto Culinary Union saa edustaa heitä työehdoista sopimisessa. Hotellin johto ei katsonut äänestystä hyvällä vaan valitti siitä viranomaisille. Lain mukaan hotellin on kuitenkin neuvoteltava liiton kanssa, vaikka valitusasia on kesken.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Emme ole yllättyneitä, että hotellin johto on valittanut. Liittovaltion hallinto on syyttänyt päälliköitä työlainsäädännön rikkomisesta. He eivät halua kuulla Trumpin sanovan sanoja, joista hänet tunnetaan: "Saat potkut", sanoo ammattiliiton edustaja Geoconda Arguello-Kline liiton tiedotteessa.

Trump on isännöinyt televisiosarja Diiliä, jossa ryhmä kilpailijoita tavoittelee työpaikkaa Trumpin yhtiössä tai vaihtoehtoisesti julkisuuden henkilöt keräävät rahaa hyväntekeväisyyteen. Trump pudottaa kilpailijoita yksi toisensa jälkeen pois.

Hotellin tarjoilija Jeffrey Wise sanoo liiton tiedotteessa, että hän haluaa reiluutta.

- Trump on toistanut, että hän odottaa ja vaatii tulevansa kohdelluksi reilusti kampanjassaan. Minäkin haluan tulla kohdelluksi reilusti. Me osallistuimme demokraattiseen vaaliprosessiin, sellaiseen, johonkin Trumpkin valmistautuu parhaillaan.

Siivooja Celia Vargas sanoo työntekijöiden äänestäneen "kyllä" tehdäkseen työpaikoistaan hyviä.

- Me voitimme äänestyksen, joten ääntämme ja ääniämme pitäisi kunnioittaa.

Culinary Union -ammattiliitto on taistellut useita kertoja Las Vegasin -hotellin työntekijöiden puolesta. Esimerkiksi kesäkuussa 2014 viisi työntekijää sai potkut pidettyään liiton merkkiä ja hankittuaan jäseniä liittoon. Myöhemmin irtisanotut saivat työnsä takaisin.

Suomessa kiistasta kertoo Palvelualojen ammattiliitto nettisivuillaan.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa