Torstai, 28.5.2020 
Alma
Ulkomaat

Tietoturvan tikittävät aikapommit: Viime vuoden suosituimmat salasanat julkaistiin

  • Karjalainen
Tietoturva-asiantuntijat jaksavat muistutella salasanojen turvallisuudesta. Turvallisen salasanan tulisi olla mahdollisimman vaikea murtaa, ja siksi sen tulisi olla mahdollisimman pitkä ja sisältää isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita.

Jos et ole ottanut ohjeita kuuleviin korviisi, saatat pian törmätä omaan salasanaasi huonoimpien salasanojen listauksessa.

Amerikkalainen tietotekniikan turvallisuussovelluksia ja -palveluita tarjoava SplashData julkisti listan internetin tavallisimmista salasanoista vuodelta 2015. Samalla lista on myös huonoimpien ja helpoimmin varastettavien salasanojen lista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Gizmodo-verkkosivuston uutisen mukaan listaykkönen on jo kolmatta vuotta salasana '123456'. Viiden huonoimman salasanan joukossa ovat myös numerosarjat '12345678' (kolmanneksi suosituin) ja '12345' (viidenneksi suosituin).

Toiseksi suosituin ja helpoimmin arvattavissa oleva salasana on 'password' eli 'salasana' englanniksi.

Neljänneksi huonoin salasana on SplashDatan mukaan 'qwerty', joka muodostuu tietokoneen näppäimistön ylimmän rivin kuudesta ensimmäisestä kirjaimesta.

Kymmenen kärkeen ovat päässeet myös 'baseball' ja 'football' (jalkapallo).

Uusina salasanoina 25 suosituimman salasanan listalle ovat nousseet muun muassa Star Wars -elokuvan inspiroimat 'starwars' ja 'solo' sekä 'passw0rd', jossa o-kirjain on korvattu nollalla.

Lista on koostettu vuoden aikana varastetuista miljoonista salasanoista, jotka on järjestetty yleisyyden mukaan. Vuoden 2015 lista perustuu lähes kahteen miljoonan vuotaneeseen salasanaan.

Lähteet:

Gizmodo

The Next Web

http://www.gizmodo.co.uk/2016/01/the-25-most-popular-passwords-of-2015-were-all-such-idiots/

http://thenextweb.com/shareables/2016/01/19/everyone-knows-what-your-password-is/

Iida Muhonen

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa