Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Ulkomaat

YK: Ranskan hätätila rajoittaa ihmisoikeuksia

  • Iida Muhonen

Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) ihmisoikeusasiantuntijat pitävät Ranskan hallituksen toimintaa uhkana ihmisten perusoikeuksille. Asiantuntijat varoittavat, että Ranskaan julistettu hätätila sekä sähköisen viestinnän valvonta aiheuttavat liiallisia ja suhteettomia rajoituksia ihmisoikeuksiin. Ihmisoikeusasiantuntijat ilmaisivat Ranskan hallitukselle huolensa muun muassa sanan- ja kokoontumisenvapauden sekä yksityisyydensuojan loukkaamisesta.

Asiantuntijoiden mukaan joulukuussa hyväksytty laki kansainvälisen viestinnän valvonnasta Ranskassa tarkoittaa sitä, että viranomaisilla on aiempaa laajemmat oikeudet kerätä, analysoida ja varastoida viestisisältöjä tai metadataa. Viranomaiset eivät tarvitse valvontaa tehdäkseen ennakkolupaa tai asian oikeudellista tarkastelua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ranskaan julistettiin hätätila sen jälkeen, kun 130 ihmistä kuoli terrori-iskussa Pariisissa 13. joulukuuta. Kolmen kuukauden mittaiseksi suunniteltu hätätila jatkunee helmikuun 26. päivään saakka.

Hätätilan aikana Ranskassa ovat voimassa poikkeuslait, jotka mahdollistavat muun muassa poliiseille oikeuden asettaa kenet tahansa turvallisuusriskiksi epäillyn kotiarestiin ja sulkea verkkosivut, jotka kannustavat terrorismiin. Mahdollista on myös asettaa ulkonaliikkumiskieltoja sekä kieltää laajat kokoontumiset ja mielenosoitukset.

YK:n asiantuntijat vaativat, ettei Ranska jatka enää maan hätätilaa helmikuun jälkeen.

- Vaikka poikkeustoimenpiteitä voidaan tarvita poikkeusolosuhteissa, tämä ei vapauta viranomaisia siitä, että toimenpiteitä on sovellettava vain niihin tarkoituksiin, joihin ne on määrätty, asiantuntijat kommentoivat tiedotteessa.

Ranskassa keskustellaan myös terrorisminvastaisten keinojen vahvistamisesta ja rikosoikeudellisten menettelyjen uudistamisesta.

- Kehotamme viranomaisia tarkistamaan mahdollisia uudistuksia koskevat säännökset, jotta ne noudattavat kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä.

Lähteet:

YK

Independent

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=53045#.Vp9l4kaXDOB

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=16966&LangID=E

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/paris-attacks-frances-state-of-emergency-is-imposing-excessive-restrictions-on-human-rights-un-says-a6822286.html

 

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi