Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Ulkomaat

Saksalaismedia antaa lähtöpasseja liittokansleri Merkelille

  • Karjalainen
Saksan eri kaupungeissa tapahtuneiden uudenvuodenyön joukkoahdistelujen jälkimainingeissa liittokansleri Angela Merkel on joutunut ahtaalle. Oman puolueensa lisäksi myös saksalaismedia on kääntämässä selkänsä Merkelille.

Merkel on jo kahdesti tänä vuonna vieraillut kristillisdemokraattisen CDU-puolueensa sisarpuolueen luona Baijerissa Wildbad-Kreuthin kaupungissa hakemassa tukea avoimelle pakolaispolitiikalleen. Vierailut ovat samalla olleet ensimmäiset Wildbad-Kreuthiin Merkelin jo vuonna 2005 alkaneella liittokansleriuralla.

Sisarpuolueen lisäksi kiehuu myös Saksan media pakolaistilanteen takia. Median kannanotoissa on aivan uudenlaista julmuutta, arvioi Deutsche Wellen toimittaja Christoph Strack.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Strackin mukaan kaikki näyttävät nyt olevan liittokansleria vastaan hänen avoimien ovien politiikkansa takia.

Useimmat saksalaiset lehdet arvioivat, että Merkelin oma puolue CDU on kääntämässä selkänsä johtajalleen. Strackin mukaan väite on vain puoliksi totta. Oikeammin olisi sanoa puolueen kohdistavan lähinnä painetta Merkeliin.

Monet lehdet etsivät Merkellille vaihtoehtoja ja nostavat esiin nimiä, joihin on aiemmin suhtauduttu lähinnä huvittuneesti. Strackin mukaan nyt kaikkien halutaan olevan Merkeliä vastaan.

Strack ei kuitenkaan halua vaientaa Merkeliin kohdistuvaa kritiikkiä, sillä Saksalla on edessään mielenkiintoinen vuosi poliittisesti, eikä vähiten Kölnin uudenvuodenyön joukkoahdistelujen takia. Joukkoahdisteluihin syyllistyivät muun muassa useat turvapaikanhakijat.

Saksalainen politiikka kiehuu myös parin kuukauden päästä pidettävien paikallisvaalien takia. Vaaleissa Merkelin ja CDU:n kannatus on testissä.

Deutsche Wellen Christoph Strackin mukaan tämä vuosi ei ole testi vain Merkelille vaan myös koko liittokansleri-instituutiolle. Saksan liittokansleri on ainakin saksalaisten mielestä pitänyt Eurooppaa ja erityisesti euroaluetta pystyssä taloudellisesti vaikeina vuosina sekä Ukrainan kriisissä. Nyt testissä on se, onnistuuko sama pakolaiskriisin hoidossa.

http://www.dw.com/en/opinion-wishing-for-the-apocalypse/a-18988105

Sari Vanninen

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa