Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Ulkomaat

Saudi-Arabian uskonnollinen johtaja kielsi shakin

  • Karjalainen

 

Saudi-Arabian suurmufti Abdullah al-Sheikh on linjannut, että islam kieltää shakin, kertoo muiden muassa brittilehti The Guardian.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sheikki Abdullah al-Sheikhin mukaan shakki rohkaisee Koraanin kieltämiin uhkapeleihin ja voidaan rinnastaa niihin. Hänen mukaansa shakin pelaajat hukkaavat aikaansa ja rahaansa, minkä lisäksi shakki aiheuttaa vihaa pelaajien välille.

Sunnalaisjohtaja antoi fatwansa televisio-ohjelmassa, jonne katsojat saivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä uskonnosta.

Irakissa shakin on julistanut kielletyksi aiemmin shiialainen ajatollah Ali al-Sistani.

- Shakki on ehdottomasti kielletty myös ilman panoksia, eikä ole eroa, pelataanko shakkia tietokoneella vai laudalla, hän on todennyt.

Iranissa ajatollah Ruhollah Khomeini salli shakin uudestaan vuonna 1988 kiellettyään sen islamilaisen vallankumouksen yhteydessä vuonna 1979.

Islamilaiset uskonoppineet näyttävät luokittelevan usein rahasta pelattavat tuuripelit, kuten nopanheiton, ja shakin kaltaisten taitopelit eri kategorioihin, kirjoitti The Guardian.

Silti mitään pelaamista ei katsota hyvällä, jos se vie liikaa huomiota pois uskonnonharjoittamiselta. Rahapelit ovat kiellettyjä ilman poikkeusta.

Shakin brittiläinen suurmestari Nigel Short sanoi BBC:lle, että jopa ajatolla Khomeini arvioi menneensä liian pitkälle kiellettyään shakin. Short piti shakin kieltämistä tragediana ja kertoi, ettei pidä shakkia uhkana yhteiskunnalle.

The Guardian kirjoitti, ettei shakkikieltoa todennäköisesti tulla valvomaan Saudi-Arabiassa.

- Koska kyseessä oli vastaus kysymykseen, on todennäköistä, että lausunto oli tarkoitettu pikemminkin opastukseksi kuin muodolliseksi julistukseksi, lehti tulkitsi.

 

http://www.theguardian.com/world/2016/jan/21/chess-forbidden-in-islam-rules-saudi-arabia-grand-mufti

 

http://www.bbc.co.uk/programmes/p03g42sr

 

Aaro Virolainen

 

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa