Torstai, 28.5.2020 
Alma
Ulkomaat

Ruotsin sinkkunaisille oikeus hedelmöityshoitoihin - spermapulan odotetaan pahenevan

  • Outi Laatikainen

Sinkkunaiset saavat Ruotsissa oikeuden hedelmöityshoitoihin huhtikuun alusta, kun uusi laki tulee voimaan. Spermapulan arvioidaan pahenevan, kertoo Sydsvenskan-lehti.

Selvityksen mukaan ensimmäisenä vuonna hoitoihin odotetaan noin kahtatuhatta sinkkunaista. Arvio on laskettu sen perusteella, miten moni nainen on hakeutunut hoitoihin ulkomaille. Spermanluovuttajista on ollut pulaa tähänkin saakka.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sydsvenskanin mukaan Skånen yliopistollisessa sairaalassa Etelä-Ruotsissa odotetaan sinkkunaisten vauvabuumia. Skånesta on ollut tapana hakeutua hoitoihin Tanskaan. Kun Ruotsin eduskunta hyväksyi lain viime viikolla, sairaalan puhelin alkoi pian soida.

- Puhelin kävi kuumana koko päivän. Moni on odottanut tätä. Uusi laki on tervetullut, sanoo osastonjohtaja Margareta Kitlinski sairaalasta.

Spermanluovuttajia kaivataan lisää.

- Meille hakeudutaan hoitoihin muualtakin Ruotsista pitkien odotusaikojen takia. Meidän pitää rekrytoida koko ajan uusia lahjoittajia, mielellään sellaisia, jotka ovat syntyperältään muita kuin ruotsalaisia. Tarvitsisimme lisää lahjoittajia Lähi-idästä, Aasiasta ja Afrikasta, Kitlinski sanoo.

Toisaalta toive luovuttajan entisestä syntyperästä liittyy heteropareihin eikä niinkään samaa sukupuolta oleviin pareihin ja sinkkunaisiin. Heteropareille luovuttaja valitaan tavallisesti miehen hiustenvärin, pituuden, silmien värin ja kansallisuuden mukaan.

Sinkkunaisten kannalta haasteena on sekin, että varastossa olevaa pakastettua spermaa ei voida alkaa antaa heille. Luovuttajat ovat toistaiseksi myöntäneet luvan antaa spermaa juurikin pareille.

Lähde: Sydsvenskan

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa