Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Ulkomaat

CNN: Ennätysmäärä juutalaisia on muuttanut Israeliin - "On hyvin vaikeaa elää Ranskassa juutalaisena"

  • Karjalainen
CNN:n mukaan ennätysmäärä Ranskassa asuvia juutalaisia on muuttanut Israeliin Charlie Hebdo -lehteen tehdyn hyökkäyksen jälkeen. Ääri-islamilaiset terroristit hyökkäsivät lehden toimitukseen 7. tammikuuta 2015. Iskussa kuoli kaksitoista lehden työntekijää.

CNN:n mukaan väkivallan pelko on yksi tärkeimmistä muuttoliikkeen syistä.

Juutalaisten maahanmuuttoa Israeliin käsittelevän viraston mukaan Charlie Hebdon -iskun jälkeen lähes 8 000 Ranskan juutalaista on muuttanut Israeliin. Vuonna 2013 muuttajia oli alle 3 300, vuonna 2011 muuttajien määrä oli vain 1 900.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monet Ranskasta muuttaneista ovat asettuneet Israelissa Ashdodin kaupunkiin. CNN:n haastatteleman Charly Dahanin mukaan hänen on parempi elää Ashdodissa kuin Ranskan pääkaupungissa Pariisissa.

- Tämä on elämäni ensimmäinen kerta, kun olen rentoutunut. Ranskassa tuntui myös hyvältä, mutta tilanne ja ongelmat... On hyvin vaikeaa elää Ranskassa juutalaisena, Dahan kertoo haastattelussa.

Ranskan pääministeri Manuel Valls on ilmaissut pelkäävänsä, että Ranska muuttuu huonompaan suuntaan maastamuuton vuoksi.

- Ilman juutalaisia Ranska ei ole enää Ranska. Se on vanhin yhteisö. He ovat olleet Ranskan kansalaisia Ranskan vallankumouksesta saakka, Valls kommentoi CNN:lle.

Juutalaisten maastamuutto on vilkkainta Ranskassa. Toiseksi eniten juutalaisia on lähtenyt Iso-Britanniasta.

Vuonna 2013 Euroopan Unioni teki antisemitismiä eli juutalaisvastaisuutta koskeneen tutkimuksen, jonka mukaan 74 prosenttia Ranskan juutalaisista salaa ajoittain juutalaisuutensa. Tutkimuksen mukaan yli neljäsosa Ranskan juutalaisista ei halua ollenkaan olla avoimesti juutalainen.

Lähde: CNN

http://edition.cnn.com/2016/01/22/middleeast/france-israel-jews-immigration/index.html

Iida Muhonen

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa