Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Ulkomaat

Lääkäri huumasi ja piti naista vankinaan Ruotsissa - oikeudenkäynti "Ruotsin Fritzliä" vastaan alkoi

  • Karjalainen
Ruotsissa alkoi tänään oikeudenkäynti lääkäriä vastaan, jonka väitetään huumanneen, kaapanneen päiviksi ja raiskanneen naisen viime syyskuussa.

38-vuotias mies tapasi uhrinsa ensin Tukholmassa puhelimitse sovituilla treffeillä. Mies oli salannut oikean henkilöytensä ja esiintynyt amerikkalaisena.

Tämän jälkeen mies oli kotonaan Skånen Kristianstadissa terästänyt mansikoita ja tuoremehua tyrmäystipoilla ja rauhoittavilla lääkkeillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaksi päivää ensitapaamisen jälkeen mies oli palannut Tukholmaan, syöttänyt naiselle lääkeaineet ja jatkanut unilääkkeiden annostelua naisen suoneen katetrilla.

Naamioituaan itsensä ja uhrinsa kuminaamareilla mies oli vienyt naisen pyörätuolissa autoonsa ja ajanut kotiinsa Skåneen.

Kotinsa piharakennukseen mies oli rakentanut suurehkon ääni- ja valoeristetyn vankisellin uhriaan varten. Vankilaa varten mies oli tehnyt esimerkiksi erillisiä betonivaluja piharakennuksen sisään ja rakentanut ulkoilupihan vankilan yhteyteen.

Poliisi löysi miehen tietokoneelta keittiön ja huoneen käsittäneen vankilan suunnitelmat, joissa mies oli pohtinut muun muassa tanssitangon asentamista vankilaan. Suunnitelmista oli ilmennyt myös aikomus pitää naista vangittuna kymmenen vuoden ajan.

Tietokoneelta löytyi myös erilaisia seksuaalipalveluita koskenut sopimuspohja.

Mies oli pitänyt naista vangittuna kaikkiaan kuusi päivää syyskuun puolivälissä. Vankeuden aikana nainen oli saanut liikkua vain kahlehdittuna. Lääkäri oli ottanut uhriltaan verikokeen varmistaakseen, ettei naisella ollut tarttuvia sairauksia.

Palattuaan Tukholmaan hakemaan naisen tavaroita lääkäri oli huomannut poliisin etsivän naista. Mies haki uhrinsa Tukholmaan ja yritti saada tämän poliisiasemalle kertomaan, että katoamisilmoituksen voisi perua.

Poliisi oli kuitenkin halunnut kuulla naista erikseen, jolloin nainen oli kertonut kaappauksesta, ja mies otettiin kiinni. Lehtitietojen mukaan lääkäri oli ollut kiinni otettaessa aseistanut.

Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä mies myönsi vapaudenriiston, mutta kieltää syyllistyneensä syytteessä mainittuihin raiskaukseen tai Ruotsin rikoslain mukaiseen ihmisryöstöön.

Puolustuksen mukaan mies oli vapauttanut naisen ennen Tukholmaan palaamista. Lisäksi puolustuksen mukaan bunkkerin tai vankilan sijaan tilaa, jossa naista pidettiin, pitäisi kutsua pikemmin huoneistoksi.

Puolustuksen mukaan mies on ollut yksinäinen ja kaivannut itselleen epätoivoisesti elämänkumppania. Tavattuaan unelmiensa kumppanin mies ei ollut keksinyt muuta keinoa naisen pitämiseksi elämässään kuin tämän vangitsemisen, puolustus kertoi Dagens Nyheterin mukaan.

Mies kärsii mielenterveysongelmista, mutta on kuitenkin riittävän syyntakeinen oikeudenkäyntiin.

Lehtitietojen mukaan uhri oli itkenyt koko todistelunsa ajan oikeudenkäynnissä tänään. Uhrin puolustusasianajajan Jens Högströmin mukaan uhri kärsii post-traumaattisesta oireyhtymästä ja tarvitsee esimerkiksi unilääkitystä kyetäkseen nukkumaan.

Uhri vaatii lääkäriltä runsaan 40 000 euron korvauksia.

Oikeudenkäynti jatkuu huomenna.

Lehdistössä lääkäri on nimetty "Ruotsin Fritzliksi". Nimellä viitataan itävaltalaiseen Josef Fritzliin, joka piti tytärtään vankina kellarissa 24 vuotta. Useita lapsia isälleen synnyttänyt uhri pääsi pakoon vankeudestaan 2008. Josef Fritzl tuomittiin seuraavana vuonna elinkautiseen vankeuteen.

Teppo Koskinen
Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa