Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Ulkomaat

Ruotsin demarit paniikissa gallupien takia - pääministeri hälytti piiripomot koolle

  • Karjalainen

Joutuuko puoluesihteeri lähtemään?

Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat hermostuneet viime aikojen mielipidemittausten tuloksista.

Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Stefan Löfven on kutsunut puolueen kaikkien piirien puheenjohtajat puhelinkokoukseen torstaina keskustellakseen heidän kanssaan "katastrofiluvuista", kertoo ruotsalaislehti Expressen.

- On hyvin epätavallista, että pääministeri kutsuu koolle tuollaisen kokouksen, sanoo nimetön lähde Expressenille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sosiaalidemokraattien kannatus on ollut kolmessa viime mittauksessa jokaisessa alle 25 prosenttia. Kahdessa mittauksessa suurin oppositiopuolue kokoomus on noussut sosiaalidemokraattien ohi. Tutkimuslaitos Sifo mittautti demareille viimeksi 23,2 prosentin kannatuksen. Se on demareiden huonoin luku Sifon galluphistoriassa. Sifo on tehnyt mielipidemittauksia vuodesta 1967.

Expressen kertoo, että tyytymättömyys kasvaa puolueen sisällä ja että puoluesihteeri Carin Jämtin saattaa joutua jättämään tehtävänsä.

Lehden mukaan kentällä ollaan tyytymättömiä muun muassa siihen, miten puoluejohto kommunikoi kentän kanssa. Kritiikkiä herättää sekin, että puoluejohto on pysytellyt hissukseen ulkoministeri Margot Wallströmin asuntoskandaalista. Lisäksi puoluejohtoa syytetään liian passiiviseksi ja hitaaksi pakolaiskriisin hoidossa. Löfveniä arvostellaan, että hän ilmaisee itseään epäselvästi keskusteluissa ja haastatteluissa eikä hänellä ole konkreettista suunnitelmaa kriisin hallitsemiseksi.

Löfven myönsi Expressenille keskiviikkona olevansa huolestunut kannatusluvuista.

- Lukemat ovat huonot, tunnustan sen heti. Mutta en ajattele, että meidän pitäisi muuttaa suuntaa sen takia. Meillä on suunta, ja se on tärkeä Ruotsille, Löfven sanoi.

Löfven on johtanut Ruotsin sosialidemokraatteja vuodesta 2012.

Puoluesihteeri Jämtin ei halunnut vastata kysymyksiin puhelinkokouksesta. Hän välitti terveisensä media-avustajansa Isabell Ekwallin kautta.

- Meillä on usein sisäisiä puhelinkokouksia, mutta emme kommentoi niiden sisältöä.

Lähde: Expressen

Outi Laatikainen
Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa