play

Puolustusministeri Kaikkonen ja ulkoministeri Haavisto kannattavat Nato-jäsenyyttä – opetusministeri Andersson valmis hyväksymään jäsenyyden

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Nato-jäsenyys nostaa merkittävästi kynnystä sille, että Suomi joutuisi sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Nato-jäsenyys nostaa merkittävästi kynnystä sille, että Suomi joutuisi sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kannattaa Suomen hakeutumista Natoon. Asiasta kerrotaan blogitekstissä Kaikkosen sivuilla.

Kirjoituksessa Nato-jäsenyyttä luonnehditaan puolustukselliseksi ratkaisuksi, joka ei uhkaa ketään. Kaikkosen mukaan Nato-jäsenyys nostaa merkittävästi kynnystä sille, että Suomi joutuisi sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Tekstin mukaan riittävä pohjatyö on nyt tehty ja on ratkaisujen aika.

–  Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä. Nyt on toimittava siten, että se toteutuu mahdollisimman ripeästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoivat aiemmin tänään yhteisessä tiedotteessa kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Heidän mukaansa Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja Suomen pitää hakeutua Natoon ensi tilassa.

Päätös hakea jäsenyyttä on tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan harteilla. Myös eduskunnan tuki hakemukselle on haluttu saada ennen sen jättämistä.

Eduskunnan on määrä aloittaa keskustelu Suomen turvallisuuspolitiikkaa käsittelevistä selonteoista suuressa saalissa maanantaina. Suomi saattaa pyytää kutsua liittyä Naton jäseneksi jo ensi viikon alussa.

Li Andersson: Vaikka näen päätöksessä riskejä, olen valmis hyväksymään Suomen Nato-jäsenyyden

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson kertoo hyväksyvänsä Suomen Nato-jäsenyyden. Asiasta kerrotaan blogikirjoituksessa Anderssonin verkkosivuilla.

Tekstin mukaan Andersson on valmis hyväksymään jäsenyyden, vaikka näkee siinä riskejä. Hyväksyvä kanta johtuu hänen mukaansa siitä, että kyseessä on Suomen kansan ja eduskunnan selvän enemmistön tahtotila.

Andersson on pitänyt parhaana eurooppalaista yhteistyötä, tekstissä sanotaan. Hän on kuitenkin valmis hyväksymään, että se ei nykytilanteessa tarjoa samanlaista realistista ratkaisua kuin jäsenyys Natossa.

–  Meidän olisi pitänyt ymmärtää rakentaa tätä vaihtoehtoa jo paljon aikaisemmin, blogitekstissä sanotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ilmoitti torstaina kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän kertoi asiasta Twitterissä.

–  Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut. Uudessa tilanteessa on tärkeää tehdä kaikki myös Suomen turvallisuuden eteen, tviitissä sanotaan.

Nato-yhteensopivuus ollut tärkeä osa puolustuspolitiikkaa

Kaikkosen blogitekstissä nostetaan esille, että Suomi on toiminut Naton kumppanina niin lähellä puolustusliittoa kuin vain voi toimia ilman jäsenyyttä. Euroopan turvallisuustilanne on kuitenkin muuttunut, kirjoituksessa todetaan.

–  On toivottavaa, että läheinen kumppanimme Ruotsi päätyy samaan johtopäätökseen, ja voisimme hakea jäsenyyttä yhdessä.

Toive voi hyvinkin toteutua, koska ruotsalaislehti Expressen kertoi lähteisiinsä nojaten, että Ruotsi aikoo hakea maanantaina puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Britannialta tuli lupauksia Nato-päätöksen alla

Kaikkonen tapasi viime viikolla Britannian puolustusministerin Ben Wallacen. Tuolloin Wallace sanoi, että maa tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin.

Wallacen sanat saivat vahvistusta eilen, kun Britannian pääministeri Boris Johnson vieraili Ruotsissa ja Suomessa. Johnson allekirjoitti Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Niinistön kanssa kahdenväliset julkilausumat maiden puolustus- ja turvallisuusyhteistyöstä.

Maat vahvistivat julkilausumissa, että auttaisivat toisiaan pyynnöstä, jos jompikumpi joutuisi hätätilaan tai hyökkäyksen kohteeksi. Avunanto voi sisältää myös sotilaallisia keinoja.

Kyse on poliittisesta julkilausumasta, joten se ei sido osapuolia oikeudellisesti.

Vanhanen Ylelle: Nato-selontekoa koskeva keskustelu alkaa eduskunnassa maanantaina

Eduskunnassa varaudutaan aloittamaan Nato-päätöstä koskeva keskustelu suuressa salissa maanantaina kello 10. Aikataulusta kertoi eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) Ylen lähetyksessä.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan muodollisen päätöksen Natoon hakemisesta odotetaan tapahtuvan sunnuntaina.

Eduskunta tekee lopullisen päätöksen liittymisestä Natoon vasta, kun kaikki 30 Nato-jäsenmaata ovat hyväksyneet Suomen jäseneksi.

Keskustan eduskuntaryhmä kannattaa yksimielisesti Nato-jäsenyyden hakemista

Keskustan eduskuntaryhmä kannattaa yksimielisesti Nato-jäsenyyden hakemista. Ryhmä päätti kantansa ryhmäkokouksessa tänään.

Ryhmän mielestä Suomen Nato-jäsenyys on askel Suomen, pohjolan ja laajemmin Pohjois-Euroopan turvallisuuden ja vakauden vahvistamiseksi.

Lindtman: SDP:n eduskuntaryhmältä tulossa laaja tuki Nato-jäsenyyshakemuksen jättämiselle, itse tuen vahvasti

Nato-jäsenyyshakemuksen jättäminen saa SDP:n eduskuntaryhmässä erittäin laajan tuen, arvioi ryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toimittajille eduskunnassa. Lopulliset päätökset kannastaan SDP:n eduskuntaryhmä tekee lauantaina yhdessä muiden puolue-elinten kanssa. Lindtman sanoi esittävänsä ryhmälle puoluehallituksen esityksen hyväksymistä, kun ryhmä esityksen saa.

Lindtman sanoi myös tukevansa itse vahvasti Suomen Nato-jäsenyyttä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi