play

14 liikuntalajia, joita voit harrastaa omassa pihassasi

Kaupallinen yhteistyö: Hobbyhall.fi

Mainos. Haluaisitko viettää useammin aikaa omalla pihalla ja innostaa myös perheenjäseniä liikkumaan ulkona enemmän? Yllättävän montaa lajia voi harrastaa omassa kotipihassa, kunhan lajin ottaa huomioon pihasuunnittelussa. 

Piha kuntoon liikuntaharrastusta varten

Jotta pihaa voi hyödyntää harrastamiseen, tulee pihan olla siisti ja maa-alustan kunnossa. Mieti, mitä vaiheita ja tarvikkeita tarvitset pihan siistimiseen. Onko pihassa epätasaisesti kasvavaa nurmikkoa, huonokuntoisia pensaita tai puita, vai ovatko rikkakasvit vallanneet istutukset?

Hanki tarvittavat puutarhatyökalut, kuten harava, lapio, kottikärryt, oksasakset ja tehokas ruohonleikkuri. Sähkö- tai akkukäyttöinen ruohonleikkuri sopii yleensä pienemmälle pihalle, kun taas bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri jaksaa leikata isommankin nurmialueen. Muista hankkia myös sopiva maali tai käsittelyaine aidan tai terassin kunnostamiseen. 

Haravoi lehdet ja kerää roskat pois pihalta, leikkaa nurmikko, siisti istutukset ja poista rikkakasvit. Lisää multaa ja tarvittaessa lannoitteita istutusalueille. Jos pihamaan nurmikko ei kasva tasaisesti, tee pohjatyöt nurmikon istuttamiseen ja istuta uutta nurmea. 

Kun piha on peruskunnossa, on sitä helpompi lähteä muokkaamaan mieleisekseen. Onko tavoitteenasi lisätä tilaa pihapeleille tai haluaisitko pihaan välineet liikuntaharrastusta varten? Pihasta kannattaa piirtää suunnitelma, jossa näkyvät eri alueet, kuten istutukset ja kulkureitit, valaistus sekä mahdolliset muut elementit.

Suunnitelman perusteella osaat hankkia istutukset, soran sekä muut pihan muokkaamiseen tarvittavat materiaalit ja työvälineet. Hanki sen jälkeen pihan sisustukseen ja toiminnallisuuksiin liittyvät esineet, kuten pelivälineet, jalkapallomaali tai uima-allas.

Hobbyhall.fi-verkkokaupasta saat näppärästi tilattua esimerkiksi Fiskarsin puutarhatyökalut sekä Makita- ja Hecht-ruohonleikkurit. Samalla tilauksella hoituvat myös vaikkapa jalkapallomaali tai minigolfsetti, sillä valikoimasta löytyy lähes kaikkea pihaan ja puutarhaan. 

14 liikuntalajia omassa pihassa harrastettavaksi

1. Trampoliinihypyt

Trampoliinilla hyppiminen on hauskaa ja tehokasta liikuntaa koululaisille, mutta myös vanhemmille. Trampoliiniksi kannattaa valita halkaisijaltaan vähintään kolmemetrinen trampoliini, jossa on tikkaat ja suojaverkko. Trampoliinin voi laittaa pihassa tasaiselle alueelle, jossa trampoliinin ympärille jää riittävästi tyhjää tilaa. 

2. Jalkapallo

Omassa pihassa jalkapalloa voi pelata rennosti hieman pienemmällä kentällä ja vapaammilla säännöillä. Kotipihaan sopivan kokoisia jalkapallomaaleja löytyy Hobbyhall.fi-verkkokaupasta esimerkiksi Dunlop-, Exit- ja Enero-merkeiltä.

3. Salibandy

Salibandyyn tarvitset sopivan kokoiset mailat, pallon ja maalit sekä tasaisen nurmialueen.

4. Koripallo

Jos kotipihasta löytyy asfaltoitu tai laatoitettu alue, se voisi toimia hyvin pelikenttänä katukoripalloon. Koripallotelineitä löytyy Hobbyhall.fi-verkkokaupasta myös siirreltävinä malleina.

5. Sulkapallo

Sulkapalloa varten tarvitaan tasainen alue, verkko tolppineen sekä mailat ja sulkapallot.

6. Lentopallo

Lentopallon pelaamiseen sopii nurmikon sijaan myös hiekka-alusta. Lajiin tarvitaan verkko, tolpat sekä lentopallo.

7. Frisbeegolf

Frisbeegolfin pelaaminen onnistuu helpoiten suurissa frisbeegolfpuistoissa, mutta lajia voi harjoitella myös omassa pihassa. Frisbeegolfkoreja myydään esimerkiksi Hobbyhall.fi-verkkokaupassa. 

8. Kiipeily

Jos pihassa on paljon oksaisia puita, voi niitä mahdollisesti hyödyntää kiipeilyssä. Lapsille voi hankkia kiipeilyyn myös kiipeilytelineen. Todellinen kiipeilyharrastaja hankkii pihaan kiipeilyseinän tai asentaa boulderointiin tarvittavat kiipeilyotteet rakennuksen seinään.

9. Agility

Jos sinulla on koira tai harkitset sen hankkimista, voi oman pihan valjastaa myös koiran kanssa harrastamiseen. Agility on laji, jossa koira suoriutuu radalla olevista esteistä ihmisen ohjaamana. Lajia voi hyvin harjoitella omalla aidatulla pihalla, jos tilaa on riittävästi esteitä varten.

10. Uinti

Suuren uima-altaan rakentaminen ei ole mahdollista läheskään jokaiselle, mutta pienempi uima-allas voidaan hankkia tasaiselle piha-alueelle tai altaan painon kestävälle terassille. Pienemmässä altaassa voi harrastaa vesijumppaa.

11. Jooga ja venyttely

Jooga tai venyttely on mukavaa omalla pihalla sopivan lämpimässä säässä. Tähän harrastukseen tarvitset vain tasaisen alustan ja joogamaton.

12. Lihaskuntoharjoittelu

Myös lihaskuntoharjoittelua voi tehdä omalla pihalla. Voit tehdä harjoituksia kotitreenivälineillä terassilla tai tasamaalla. Halutessasi voit asentaa pihaan säänkestäviä kuntoiluvälineitä, kuten leuanvetotangon tai alueen levypainotangolle.

13. Petankki

Rauhallisempaa liikuntaa varten voit hankkia erilaisia pelejä ja liikuntavälineitä. Petankki on eräs suosituimmista peleistä, jota voi pelata myös omassa kotipihassa iästä tai kuntotasosta riippumatta.

14. Minigolf ja kroketti

Minigolfia voi hyvin pelata myös hieman epätasaisemmallakin pihamaalla. Toinen suosittu mailapeli on kroketti. Setit näihin peleihin löydät Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. 

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi