play

Kolumni: Käännytyslaki tarvitaan, sillä pahuutta vastaan ei voi olla liian idealistinen

Kuva: Karjalainen

Pasi Koivumaa

Odottavan aika on ollut pitkä kevään edistyessä Pohjois-Karjalassa ja muissa rajamaakunnissa, kun on jännitetty, sulavatko lumet ja alkaako Venäjän masinoima turvapaikanhakijoiden vyöry ennen kuin hallitus saa lakiesityksensä eduskunnan käsiteltäviksi.

Aivan viime viikkoina on kuitenkin alkanut tulla lopultakin valmista.

Tiistaina eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi yksimielisen lausuntonsa, että rajamenettelylaki voidaan säätää perustuslain estämättä.

Laki mahdollistaa ilmeisen perusteettomien turvapaikkahakemusten käsittelyn rajalla tai sen läheisyydessä nopeutetusti, jotta ne eivät ruuhkauttaisi turvapaikanhakujärjestelmää.

Keskiviikkona puolustusministeriö tiedotti lähettävänsä lausuntokierrokselle luonnoksen hallituksen esityksestä asevelvollisuuslain muuttamiseksi.

Sen myötä Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa voitaisiin tarvittaessa vahvistaa rajalla palvelleilla reserviläisillä vakavissa hybridiuhkatilanteissa.

Kovin keino eli niin sanottu käännytyslaki on loppuviilauksessa oikeuskanslerin ennakkotarkastuksen jäljiltä. Hallituksen tavoitteena on antaa siitä esitys eduskunnalle ensi viikolla.

Jokainen näistä sattuu sieluun, jos on sydämen sivistystä.

Jokainen näistä sattuu sieluun, jos kantaa huolta ihmisoikeuksien toteutumisesta ja sitä säätelevien kansainvälisten sopimusten ja säännösten noudattamisesta Suomessa.

Jokaisen kuuluu myös tällaista huolta kantaa. Suomi on läntinen demokratia ja eurooppalainen oikeusvaltio eikä mikään barbarian pesä, vaikka sosiaalisen median möyhäämisestä voi masokistisesti halutessaan päivittäin aivan muuta päätellä.

Jokaista, jolla on edes vähän jäljellä sydämen sivistystä, sattuu ajatuskin siitä, että Suomi joutuisi turvautumaan käännytyslakiin eli työntämään väkipakolla takaisin Venäjälle kansainvälistä suojelua tarvitsevat ihmiset selvittämättä heidän perusteitaan ja arvioimatta yksilöllisesti suojelun tarvetta.

Ajattelu toisin tästä asiasta ei ole mikään poliittinen aate tai ismi, eikä se ole mihinkään rationaaliseen kaapuun puettavaa kriittisyyttäkään.

Se on silkkaa sydämettömyyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sydämettömyyden ja silkan pahuuden vuoksi näitä vaikeita ratkaisuja Suomen onkin juuri tehtävä.

Juuri siksi on myös erityisen tärkeää, että asia ymmärretään täällä rajamaakunnassa, joka muuta maata konkreettisemmin tämän ongelman rajasulkuineen ja monine ikävine seurauksineen on kohdannut.

Venäjä käyttää hyväkseen hädänalaisia hybridioperaatiossaan Suomea ja muita rajamaitaan vastaan. Se on yhtä kyynistä kuin että se lähettää nuoria venäläisiä kuolemaan itse aloittamaansa hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Tämä pahuus on kyettävä panemaan poikki, eikä pahuutta vastaan kamppaillessa voi olla liian idealistinen ja sinisilmäinen.

On arvokasta, että on käytetty valmisteluun kaikki aika.

On arvokasta, että rajalakien valmisteluun on käytetty kaikki aika ja odottavan aika on käynyt pitkäksi. Näin pidämme oikeusvaltioperiaatteistamme kiinni.

Kun pian kuitenkin oikeuskanslerin ohjeista on otettu vaari ja saatu valmista, niin se on yhtä lailla arvokasta hyväksyä ja saattaa käännytyslaki nopeasti voimaan.

Parhaassa tapauksessa tämä riittää eikä sen soveltamista edes tarvita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi