play

Kolumni: Kasvomaskit ovat tulleet jäädäkseen

Jouko Kempas

Onko pakko mennä karaokeen ja tanssimaan? Onko pakko luopua kasvomaskin käytöstä? Ei ole. Kun laki ei tuonut maskipakkoa, ei tule myöskään lakia pakkomaskittomuudesta.

Maskit ovat tulleet jäädäkseen. Jos maskin käytöstä nyt luovutaan, tulee maskihävikkiä. Niin ei saa tapahtua. Hävikkiä ei saa tehdä. Kaikki hankitut maskit on käytettävä.

Sen jälkeen käytetyt maskit loppusijoitetaan. Mutta minne? Auton hanskalokeroon, sinne tänne hujan hajan vai biojätteisiin? No, ei ainakaan sinne.

Maskista luopuminen voi olla kova paikka. Jos maskista luopuminen aiheuttaa terapian tarvetta, on yhteiskunta velvollinen sitä järjestämään. Maksoi mitä maksoi. Vähintä mitä pitää tehdä on palkata joka kuntaan oma maskiterapiakonsultti. Kenties myös maakunnalliset maskineuvottelukunnat koordinoimaan sujuvaa siirtymistä maskittomaan aikaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maskin käytöstä ei kannata luopua, koska siinä on niin paljon hyvää. Muutamia esimerkkejä:

Kun maski on naamalla koko ajan, niin vähemmän tulee tupakoitua. Tai juotua alkoholia, sillä se on kaiken pahan alku ja juuri.

Syöminenkin vähenee, koska on se hankalaa maski suun edessä. Herkuttelu ja ylensyöminen vähenevät, lihominen ja kansan ylipaino-ongelmat katoavat. Maailma pelastuu, vaikka ilmasto muuttuu. Ilmastonmuutostakaan ei huomaa niin herkästi maski naamalla.

Maskin käyttö vähentää suutelemista, jossa vaihtuu miljoonia bakteereita ja ties mitä pöpöjä. Erityisen turmiollista on teininuorison esiaviollinen suutelu, väittävät kiihkokristityt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vakiintuneessa parisuhteessa maskin pitäminen suun edessä estää riitelyä, kun ei aina pärskäise heti, mitä sylki suuhun tuo. Valikoivaan kuuloon, joka on yksi pitkän liiton salaisuus, maski ei sen sijaan vaikuta.

Turmiollista on etenkin teininuorison esiaviollinen suutelu.

Maskilla voi peittää ja paljastaa. Pipo silmillä, maski naamalla ja aurinkolasit päässä pysyy tunnistamattomana aina, kun haluaa. Vaikutelmaa tehostaa, jos esittää vielä kuuroa tai mykkää.

Maski naamalla ei tarvitse joka päivä laittaa huulipunaa tai ripsaria, koska kukaan ei huomaa. Säästyy pitkä penni, sillä huulipuna on kallista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos mies haluaa sipaista huulipunaa, niin siitä vaan. Kukaan ei huomaa. Jos häpeää amisviiksiään tai rehottavaa partaansa, maski peittää.

Maskilla voi ilahduttaa ja hämmästyttää muita. Piirrä maskiin pusuhuulet, pupun naama tai mursuviikset, niin et jää huomaamatta.

Turvavälistäkin maski muistuttaa, kun kirjoitat siihen pölkkykirjaimilla: olet liian lähellä, jos näet lukea tämän.

Maskeista voi virkata tai kutoa kauppakasseja ja kylpyhuoneen mattoja, kuten tehtiin aikoinaan maitopusseista ja kahvipaketeista. Maski on sellaisenaan mainio kauppakassi. Pienihän se on, mutta vähemmän tulee turhia ostoksia. Muovikassien kulutus vähenee, mikä on ekoteko. Kun panee kaksi päällekkäin, niin rivat kestävät enemmän.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi