Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Ampuisitko taiga- vai tundrametsähanhen?

  • Hannu Kauhanen

Karhunkaato ja sorsastus alkoivat Suomessa tiistaina, ja ensitietojen mukaan ainakin Pohjois-Karjalassa melko lailla rauhallisissa merkeissä.

Hanhista ainoastaan kanadanhanhea on tiistaista alkaen saanut metsästää koko maassa. Merihanhella on omat rajoituksensa, ja myös metsähanhi alkaa olla Suomessa ei nyt sentään rauhoitettu, mutta onneksi erityisen huomion kohteeksi noussut laji.

Pohjois-Karjalassa metsähanhea saa ampua 10. syyskuuta alkaen vain Valtimon, Nurmeksen, Juuan, Lieksan ja Ilomantsin kunnissa. Muualla maakunnassa ja koko Suomessa metsähanhien metsästys on sallittu vasta 10. lokakuuta alkaen.

Hyvä näin. Suomessa pesivien metsähanhien kanta on romahtanut, ja kehitys näyttää jatkuvan huonona. Metsästys on varmasti ollut yhtenä tekijänä tässä prosessissa, joten on hienoa, että riistapuolella on reagoitu metsähanhen harvinaistumiseen.

Nykyisin metsähanhesta erotetaan kaksi alalajia. Kuvassa oleva, Enossa ikuistettu taigametsähanhi on juuri tämä Suomen soilla pesivä muoto, jonka vähenemisen takia metsästysajan alkua on siirretty parillakymmenellä päivällä likemmäs syyskuun puoliväliä.

Tundrametsähanhi taas on alalaji, joka pesii Venäjän pohjoisosissa ja muuttaa talvehtimaan läntiseen Eurooppaan Suomen kautta myöhään syksyllä, usein vasta lokakuun puolivälin aikoihin. Tundrametsähanhia näkee nykyisin Suomessa muuttoaikaan jopa taigametsähanhia enemmän. Tämän vuoksi metsähanhen metsästys on sallittu koko maassa vasta 10. lokakuuta lähtien, koska silloin liikkeellä ovat käytännössä enää tundrametsähanhet, joiden kokonaiskanta on taigametsähanhea paljon vahvempi.

Alalajit erottaa toisistaan nokan värityksen perusteella, mutta metsästystilanteessa sen näkemiseen ei yleensä koskaan ole mahdollisuuksia. Tämän vuoksi olisi suotavaa, että myös taigametsähanhen metsästyksen alkua siirrettäisiin reippaasti lokakuun puolelle, myös näissä muutamissa "hanhivaltaisissa" Pohjois-Karjalan kunnissa, sillä alalaji alkaa todellakin olla täällä hätää kärsimässä.

Parempi kuitenkin nyt näin kuin aiemmin. Silti - se tuskin lienee lohtu kenellekään, että metsähanhia päätyy saaliiksi aiempaa vähemmän siksi, kun niitä on vähemmän.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi