Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Aurinko sai puutarhan värit vielä kerran esiin

  • Hannu Kauhanen


Lauantaina 18. päivänä marraskuuta tuntui kuin puutarha olisi muuttunut pitkästä aikaa luontoparatiisiksi. Syy oli helppo havaita: aurinko paistoi pitkästä aikaa ja toi vielä ainakin kerran esiin loppusyksyn hohtavia värejä. Synkeitä kelejä tässä on piisannutkin.

Yläkuvassa olevien soihtunauhusten kukinnot ovat pullollaan siemeniä, muodoltaan ne muistuttavat hieman osmankäämejä. Auringonvalo siivilöityi niiden läpi oikein nätisti. Kukathan ovat keltaiset ja ne vetävät puoleensa loppukesällä tehokkaasti niin päivä- kuin yöperhosiakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Karhunvadelman lehdetkin ovat yhä vihreitä. Sonja-karhunvadelmapehkoja on puutarhassa kolme kappaletta. Vanhin on kaksi kesää sitten istutettu, seuraava viime vuodelta ja uusin tämän kesän tulokas. Vielä ne eivät ole tuottaneet marjoja, mutta ehkä jo ensi vuonna. Talveksi ne kannattaa suojata jäniksiltä ja rusakoilta, toisaalta vatukat eivät olleet millänsäkään, vaikka rusakot niitä viime talvena pääsivätkin syömään.

Kanervat hehkuvat edelleen punaisina. Sateisena, räntäisenä, loskaisena ja pimeänä päivänä sitä ei edes huomaa, mutta kyllä auringonpaiste saa ihmeitä aikaan. Tuntui, että kaikki muuttui yhdessä yössä taas värikkääksi.

Verannalle jo aikoja sitten nostetussa amppelissa kasvaa edelleen tilliä, ja hyvin on vihreänä säilynyt sekin. Kukkia tillit eivät ehtineet viime kesänä saada toisin kuin viime vuonna, mutta tillin makuun sillä ei ole vaikutusta.

Kertakaikkisen kaunis oli päivä tänään. Siihen ei taida olla mitään lisättävää.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta