Tiistai, 23.4.2019 
Jyrki, Jyri, Jori
Tykkimiehen linnut

Jurriainen antautui vihdoin kuvattavaksi omenapuussa

  • Hannu Kauhanen


Onpas ollutkin mieltä lämmittävä päivä tänään torstaina 11. tammikuuta. Se alkoikin oikein riemukkaasti, kun varhain aamupäivällä rappusilla seisoskellessa jostain kuului järripeipon ääni.

Sama ääni kuului pihalla tänä talvena ensimmäisen kerran viikko sitten perjantaina. Sen jälkeen lintu on näyttäytynytkin päivittäin käyden harvakseltaan ruokinnalla.

Nyt oli viimein onnea matkassa, kun lintu laskeutui lähimpään omenapuuhun. Se vaihtoi vähän väliä paikkaa oksalta toiselle, mutta pysyi sillä tavalla aloillaan, että jonkinlaisia kuvia ehti napata. Järripeipon kuvaaminen olikin yksi vapaapäivän etukäteistavoitteista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuten kuvasta näkyy, kyseessä on oranssimusta koiras. Sen ääntä on hieman vaikea kuvailla tai kirjoittaa, ehkä "tsää" on aika lähellä. Myös peippomainen mutta kuivempi ja kovempi "djyk" kuuluu äänivalikoimaan. Järripeipon laulu on sellaista ryystämistä, mutta sitä pääsee kuulemaan vasta keväällä, kun järrien kevätmuutto alkaa.

Järripeippo on pohjoinen laji, eniten niitä on tuolla metsä-Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa. Pohjois-Karjalan metsissä järripeippo on jo vähälukuisempi pesijä, mutta kyllä se täälläkin lisääntyy.

Antero Järvisen kirja Linnut liitävi sanoja kertoo järripeiposta mielenkiintoisia asioita. Kalevalasta ja Kantelettaresta laji puuttuu muidenkin pohjoisten lajien tavoin, koska materiaali kokoelmiin kerättiin Karjalasta. Näin, vaikka järrejä täällä siis onkin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Järvisen kirjan mukaan järripeipolle on annettu Suomessa 51 erilaista nimeä. Sillä on nimiä kolmanneksi eniten talitiaisen (61) ja heinäsorsan (55) jälkeen.

Järripeippoa on kutsuttu ja kutsutaan myös härkäpeipoksi, jääräksi, jurriaiseksi, ryystäjäksi, vaaravarpuseksi, järriäiseksi, iisnakaksi ja pohjasenpapiksi.

Hauskaa. Kuten on tietää sekin, että järripeippo on yksi käen suosituimmista isäntälinnuista leppälinnun ja västäräkin lisäksi. Yksi käkinaaras saattaa munia yhdessä kesässä munan jopa 20 eri järripeipon pesään. Ja käkihän munii aina sen lajin pesään, jollaisessa se on itse kuoriutunut.

Järripeippoja talvehtii juuri nyt Suomessa erityisen paljon. Pohjois-Karjalassakin niitä on nähty muutamia, kun useimpina talvina täällä tavataan ehkä yhdestä kahteen, joinakin ei yhtään yksilöä.

Melkoisen hurmaava lintulaudan vieras siis tämä jurriainen, iisnakka tai vaaravarpunen, miten vain.