Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Tykkimiehen linnut

Linnut pitivät keskikesän kunniaksi hienon konsertin

  • Hannu Kauhanen


Lauantai-iltana 7. heinäkuuta Otsolan puutarhassa kävi melkoinen vilinä ja kuului aivan uskomaton konsertti. Sellaista ei ole tapahtunut tänä kesänä kertaakaan aiemmin eikä myöskään parina sen jälkeisenä.

Piha oli täynnä pikkulintuja. Tämä tapahtui noin iltakuuden ja iltaseitsemän välillä, ja kun sitten hiljeni ja linnut lähtivät muualle, tuli lähes täysin hiljaista.

On mahdotonta sanoa, mikä tuon kokoontumisajon aiheutti, mutta se oli hurmaavan näköistä ja kuuloista. Ehkä lennossa oli juuri tuolloin paljon jotakin hyönteislajia tai jonkin hyönteisryhmän edustajia, mene ja tiedä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Omenapuut, männyt, koivut, syreenit ja muut pensaat olivat tipuja täynnä, Lintuja oli vähintään kymmenittäin, todennäköisemmin kolmenumeroisen luvun verran. Oli pikkuvarpusia (yläkuva), vihervarpusia (alakuva), peippoja, talitiaisia, sinitiaisia, räkättirastaita, mustarastaita, pajulintuja, jokunen urpiainenkin.

Suurimmalla osalla linnuista on nyt menossa poikasvaihe, ja lauantai-iltana liikkeellä oli runsaasti eri lajien poikasia vanhempineen. Poikaset ovat lentokykyisiä ja lentäneet pois pesistään, ovat höyhenpuvuiltaan jo aika lailla vanhempiensa näköisiä. Linnut eivät juurikaan laulaneet, vaan päästivät taukoamatta kutsu- ja muita erilaisia ääniä. Ja niitä kuulkaa riitti. Vaikea uskoa, että kaikki olisivat olleet yhtä aikaa paniikissa noin kauan jonkin vaanivan vaaran takia, mutta on kai tuokin mahdollista.

Tuli vähän haikea tunnelma. Kesän pesinnät alkaa olla suoritettu, linnut eivät enää paljonkaan laula. Toki yhä monienkin lajien yksittäisten koiraiden laulua kuulee paikoin, mutta kyllä kesä alkaa kääntyä tässä mielessä loppua kohti.

Seuraavaksi oma mielenkiinto alkaakin kohdistua vähitellen varhaisimpiin syysmuuttajiin, kuten kahlaajiin ja joihinkin hyönteisssyöjiin, ei nyt aivan vielä, mutta ei siihen pitkään mene.

Ja toisaalta havainnot metsistä ja metsäteiden varsilta kertovat, että pian on aika kaivaa esiin marjaämpärit. Vadelmaa ja mustikkaa on näköjään tulossa tietyillä suunnilla oikeinkin hyvin, toivottavasti kuivuus ei satonäkymiä latista ja marjojen kokoa kutista.

Kesä siis jatkukoon.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa