Tulosta tämä sivu
Sään armoilla

Terminen kesä alkoi osassa Pohjois-Karjalaa lauantaina – loppukuussa saadaan nauttia auringonpaisteesta ja kesäisestä lämmöstä

Kukat olivat heränneet loistoonsa aurinkoisen ja melko lämpimän sään ansiosta 23. toukokuuta. Kukat olivat heränneet loistoonsa aurinkoisen ja melko lämpimän sään ansiosta 23. toukokuuta.

Tämän vuoden toukokuun ensimmäinen kolmannes oli suunnilleen normaalilämpöinen, toinen selvästi normaalikeskiarvoja viileämpi, mutta viimeisestä kolmanneksesta näyttäisi tulevan keskiarvoja lämpimämpi.

Kuun lopun lämpöaallon myötä kuukauden keskilämpötila kohonnee sittenkin suunnilleen normaaliarvoihin, jotka ovat Joensuun lentoasemalla Liperissä ja Tohmajärven Kemiessä 8,8 astetta sekä Juuan Niemelässä, Lieksan Lampelassa ja Nurmeksen Valtimolla 8,2 astetta.

Näistä havaintoasemista Tohmajärven keskilämpötila 5,7 astetta on kauimpana normaalista 23. päivän jälkeen.  Kemiessä yöpakkaset ovat jatkuneet esimerkiksi Joensuun seutua kovempina, mikä on pudottanut päivän keskilämpötilaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lauantaina 23. toukokuuta päivän keskilämpötila nousi ensimmäisen kerran 10 asteen yläpuolelle suurimmassa osassa Pohjois-Karjalaa. Tämä tarkoittaa termisen kesän alkamista, mikäli sama tahti jatkuu myös tulevina päivinä.

Lampotila-nousi-17-asteeseen-Pyhaselassa-23-toukokuuta Lämpötila nousi 17 asteeseen Pyhäselässä 23. toukokuuta. Kuva: Eero Könönen

{desktop} {/desktop}
{!desktop} {/desktop}

Keskilämpötila nousi yli 10 asteen

Pyhäselän Reijolan omassa havaintopisteessäni keskilämpötila oli 10,8, joka lukema mitattiin myös pohjoisimmalla sääasemalla Valtimolla. Joensuun lentoaseman keskilämpöasteet olivat 10,5, Joensuun Linnunlahden 10,2 ja Juuan Niemelän 10,1.

Juuassa mitattiin myös maakunnan korkein maksimilämpötila 18,0 astetta, mutta Niemelän keskilämpötilaa pudotti alhainen yölämpötila -3,4 astetta.

Muilla sääasemilla keskilämpötila jäi vielä 10 asteen alapuolelle. Kevään pohjoiskarjalainen kärki on vielä 11. päivänä Tohmajärvellä mitattu 18,2 astetta.

Myös koko valtakunnassa lauantai oli tämän kevään tähän mennessä lämpimin päivä. Oulun eteläpuolella Ylivieskassa mitattiin kotimaisiksi kärkiasteiksi 20,9, mutta 20 astetta ylittyi myös muutamilla muilla Keski-Suomen sääasemilla, kuten Jämsässä (20,6) ja Haapavedellä (20,5).

 

Terminen kesä on alkanut Pohjois-Karjalan eteläosissa viimeisen 30 vuoden aikana keskimäärin 15. – 22. toukokuuta ja itä- sekä pohjoisosissa 20. – 25.5. Tänä vuonna ollaan siis suunnilleen keskimääräisissä alkamisajankohdissa.

Kesän alkaminen vaihtelee tavanomaisesti muutaman viikon keskimääräisen ajankohdan molemmin puolin. Varhaisimmillaan kesä on vuodesta 1961 lähtien alkanut Etelä-Suomessa 19.4. vuosina 1990 ja 2000.

Maan keskivaiheilla kesä on alkanut varhaisimmillaan jo huhti-toukokuun vaihteessa, vaikka yleensä tässä vaiheessa siirrytään joinain vuosina vasta talvesta kevääseen.

Myöhäisimmillään kesän alkaminen saattaa maan etelä- ja keskiosassa venyä kesäkuun puolelle, kuten kävi esimerkiksi vuonna 1974.

Maan pohjoisosassa termisen kesän alkamisen määrittäminen ei aina ole yksinkertaista. Jo toukokuun alkupuolella vuorokauden keskilämpötila saattaa usean viikon ajan ylittää +10 asteen rajan, mutta kesäkuussa onkin koleaa ja voipa sataa luntakin. Näin on käynyt muun muassa vuonna 1963.

Lämmin ja aurinkoinen sää jatkuu

Ennusteiden mukaan lämmin sää jatkuu ilman katkoksia aina kesäkuun puolelle asti. Aivan kuun lopussa saatetaan hätyytellä jossain päin Suomea jopa hellerajaa 25,1 astetta.

Monien mielestä toukokuinen lämpö ja auringonpaiste ovat sitä parasta kesää. Hyttyset eivät vielä haittaa, ja luonnon jättikehitystä on ilo seurata.

Erkin-paivana-185-tummat-pilvet-risteilivat-viela-Joensuun-seudulla Erkin päivänä 18.5. tummat pilvet risteilivät vielä Joensuun seudulla. Kuva: Eero Könönen

 

2000-luvun lämpimimmistä toukokuista on nautittu vuosina 2010, 2013, 2016 ja viimeisimpänä 2018, joka samalla on ollut koko säähistoriamme lämpimin.

Toissa vuoden toukokuussa oli hellepäiviä keskikesän malliin peräti 14 ja Pohjois-Karjalassakin niitä rekisteröitiin yhdeksän.

Tilastoja

Toukokuun keskilämpötila 23. päivän jälkeen:

Reijola         6,7                                           

Helsinki, Kaisaniemi    7,9                   

Ilomantsi, Mekrijärvi 5,5                             

Joensuu, Linnunlahti    6,5                   

Juuka, Niemelä  5,4                           

Lieksa, Lampela         5,7                   

Liperi, lentokenttä      6,0                   

Liperi, Tuiskavanluoto  6,3                   

Nurmes, Valtimo         5,4           

Sodankylä, Tähtelä                3,0                  

Tohmajärvi, Kemie               5,7           

 

Normaali toukokuun keskilämpötila:

Helsinki                 10,2                 

Liperi,  lentoasema 8,8                                

Tohmajärvi       8,8                                   

Juuka   8,2                                   

Lieksa          8,2                           

Valtimo 8,2                                   

Sodankylä       5,3                                              

 

Toukokuun maksimilämpötila 23. päivän jälkeen:

Tohmajärvi              18,2    11.5.         

Juuka           18,0    23.5. 

Valtimo         17,6    23.5.         

Lieksa          16,4    23.5.                  

Liperi, lento            16,3    11.5. 

Joensuu         15,9    23.5. 

Ilomantsi               16,0    11.5. ja 23.5.

Tuiskavanluoto   13,1    6.5.       

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi