Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Matkailu

Minne mennä, jos matkakuume iskee joulunpyhinä?

  • Milja Kungas
  • Maija Yrjölä
Kotimaan kylpylöihin on tehty paljon varauksia välipäiviksi. Kotimaan kylpylöihin on tehty paljon varauksia välipäiviksi.

Joulu ja välipäivät sattuvat tänä vuonna otolliseen kohtaan. Parhaassa tapauksessa lomaa voi viettää reilun viikon, mutta ex tempore -matkakuumeen iskiessä kaikkiin kohteisiin ei välttämättä enää mahdu.

Joulun tienoilla matkailussa näkyvät erityisesti nostalgiaa ja perinteitä korostava maatilamatkailu, lyhyemmät ja pidemmät ulkomaanmatkat Baltian maihin, risteilylle tai kaukomaille sekä Lappi, sanoo matkailututkimuksen tutkija Maria Hakkarainen Lapin yliopistosta.

- Lappi on aina vetovoimainen kohde. Se on nostanut profiiliaan ulkomailla, joten kiinnostus on lisääntynyt myös kotimaassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joulun välipäivät ovat erittäin suosittuja matkapäiviä, kerrotaan Matkapojilta.

- Risteilyt ja Baltian matkat ovat myyneet hyvin. Muutaman päivän spa-lomalla Tallinnassa tai Tukholman-risteilyllä pääsee mukavasti jatkamaan joulunpyhien rentoutumista perheen, tuttavien tai muiden matkustajien kanssa, sanoo Matkapoikien varatoimitusjohtaja Toni Mahkonen.

Myös Tjäreborgin maajohtaja Anu Niemelä sanoo, että aurinko- ja rantalomailu on suosittua välipäivinä. Thaimaa, Bali ja Karibian alue risteilyineen sekä Kanariansaaret ja Dubai kiinnostavat.

Pakettimatkan metsästys välipäiville viime tipassa voi tehdä tiukkaa, mutta reittilennoilla on aina tilaa jonnekin päin maailmaa: lyhyitä viikonloppureissuja Euroopan kaupunkeihin ja Välimerelle.

- Jos pitää joulutunnelmasta, kannattaa valita kohteeksi kaupunki, jossa on upeita joulutoreja, kuten Berliini, Budapest tai Wien. Jos taas pitää shoppailemisesta, kannattaa valita kohde, jossa kaupat ovat auki välipäivinäkin, kuten Lontoo tai Dubai, Niemelä vinkkaa.

Suomalaisiin kylpylöihin on tehty varauksia välipäiviksi viime vuotta vilkkaammin. Holiday Club Resortin pohjoiset kylpylähotellit alkavat olla täynnä. Niihin tulee paljon yöpyjiä Aasiasta ja Euroopasta.

Kylpylähotelliliiketoiminnan johtaja Marko Hiltunen sanoo, että etelämpänä, kuten Tampereen kylpylässä, Turun Caribiassa tai Saimaalla voi olla yksittäisiä paikkoja vapaana.

- Kannattaa tarkistaa tilanne netistä tai soittaa asiakaspalveluumme. Kotimaanmatkailu on piristynyt. Tyypillisesti välipäivinä on paljon lapsiperheitä mutta myös pariskuntia ja nuoria, Hiltunen sanoo.

Välipäivät voi käyttää myös nojatuolimatkailuun. Loppuvuotena varaillaan kiivaasti seuraavan vuoden reissuja.

- Tapaninpäivänä ja välipäivinä suunnitellaan ja varataan lomamatkoja poikkeuksellisen paljon, erityisesti ensi kesän lomia, Annina Metsola sanoo.

Tilanne on Tjäreborgilla sama.

- Välipäivinä alkaa huima piikki varausten tekemisessä, ja vauhti jatkuu hurjana tammikuun loppuun saakka. Tulevaa kesää myydään eniten, mutta joillain on jo seuraava talviloma mielessä. Samat suosikkikohteet, Kanariansaaret ja Thaimaa, pitävät pintansa, Anu Niemelä kertoo.

Aiheesta lisää Karjalaisen tilaajille:

Miniloma onnistuu lyhyelläkin varoitusajalla

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa