Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Ruoka

Uniikki konvehti luo ylellisyyttä

  • Liisa Yli-Ketola
  • Anniriitta Tolvanen
Hanna Suohonen valuttaa ylimääräistä suklaata pois muotista. Hanna Suohonen valuttaa ylimääräistä suklaata pois muotista.

On aika unohtaa viiniklubit ja olutseurat. Nyt Euroopassa perustetaan konvehtikerhoja ja Suomessa tullaan kovaa vauhtia perässä.
Konvehdeissa yllättävistä yhdistelmistä voi syntyä uusia hittimakuja. Klassikkoja, kuten appelsiinin tai vadelman yhdistämistä tumman suklaan kanssa, ei aloittelijan kuitenkaan kannata unohtaa.
Joensuussa Karelian marttojen, Iloisen keittiön ja opettaja Martti Havukaisen ensimmäiselle yhteiselle konvehtikurssille voitiin ottaa vain 13 nopeimmin ilmoittautunutta. Runsaasti halukkaita suklaafaneja on jo jonossa seuraavalle kurssille.
Karsikon koulun erityisopettaja Havukainen tutustui suklaan maailmaan 1980-luvulla oman uteliaisuutensa saattelemana. Sittemmin hän on laittanut harrastusvälineisiinsä eli muotteihin, lämpömittariin ja isoon kivilevyyn yhteensä noin sata euroa ja alkanut jakaa osaamistaan.
– Suosikkini on hyvä vadelmahillo tumman suklaan täytteenä. Lempimuottejani puolestaan ovat kovamuoviset muotit, joista konvehdit irtoavat kerralla pöytään kopsauttamalla, Havukainen esittelee.
Toki hän käyttää myös tavallista jääpalamuottia, jollaisen on saanut kirpputorilta ilmaiseksi.

Stop maistelulle!

Hyörinä marttojen opetuskeittiössä alkaa heti, kun tehtävät ja suklaat on jaettu. Paikalla on äiti-tytär parivaljakkoja, ystävyksiä sekä ruokablogien kirjoittajia. Kaikkia yhdistää kokeilemisen into.
Konvehteihin käytetään sekä tukkuliikkeiden myymää konditoriasuklaata että kauppojen edullisia tummasuklaa- tai valkosuklaalevyjä.
– Sovitaan heti alkuunsa, että kukaan ei maista kipoista eikä sormista. Kädet pestään. Maistiaiset nautitaan vasta valmiista tuotteista, Havukainen kovistelee makeanpersoja kurssilaisia.

Marita Penttisen tahmatassu.

Yksilöllisyyttä

Yksi ryhmä alkaa valmistaa konvehtitäytettä eli ranskaksi ganachea.
Kiehautettuun kermaan lisätään tuplamäärä valkosuklaata. Kun seos on jäähtynyt, se vatkataan vaahdoksi. Siihen sekoitetaan rommissa liotettua rusinamurskaa.
– Pääperiaate on, että konvehdin täytettä voi maustaa kosteilla ja kuivilla aineilla mutta kuorta ainoastaan kuivilla, kuten chilillä, appelsiininkuorella ja pähkinärouheella, Havukainen luettelee.
Hänen mielestään vahvat mehutiivisteet, joita ganachen joukkoon riittää korkillinen, ovat erinomaisia.
Kurssilaisilta oli ennakkoon toivottu omia suosikkitäytteitä, joita ovat limetahnat, mustikka-, melba- papaya- ja mangohillot, kookos ja karpalot.

Yllättävän hyviä

– Yllättävintä on, että todella monenlaisia konvehteja saatiin näin nopeasti aikaan, kurssilainen Mari Ikonen ihmetteli parin tunnin aherruksen jälkeen.
Sinikka Kettunen valmisti tummia suklaasydämiä sitruunatäytteellä ja iloitsi eniten lopputuloksen näkemisestä.
Kotitalousopettajaksi opiskeleva Aleksandra Vikeväinen työsti äitinsä  Anne Vikeväisen kanssa isoja appelsiinitäytteisiä konvehteja, joiden maku ja näkö ylittivät odotukset.
– Oikeasti hyviä. Olen aina pitänyt Fazerinan mausta, ja tässä on sama vivahdus, Aleksandra Vikeväinen tuumi maistellessaan.
Nuorin osallistuja Iita Levanoja, 11, pääsi tekemään muoteilla erimakuisia umpisuklaisia kuviokonvehteja. Yhtenä makuna hänellä oli myös valkosuklaa-appelsiini, jota kiitettiin kilvan.

Blogistit liikkeellä

Maailmalla megatrendiksi noussut konvehtiharrastus sai Joensuussa ruokablogistit Hanna Suhosen ja Anne Pehkosen liikkeelle. Ystävykset joutuivat valkosuklaan kanssa koville, koska se jähmettyi todella nopeasti muoteissa.
– Tässä pääsee näköjään kunnolla harjoittelemaan, naiset arvioivat.
Konvehtien valmistus vaatii hetkittäin rivakoita liikkeitä.
– Sassiin siitä! huudahdukset kajahtelivat kurssilla.

Konvehti ei paljon vaadi

  • Tarvikkeet: Sulatuskulho, lämpömittari, nuolija, lasta, muotit. Suklaata ja täyteaineita maun mukaan (hillot, rusinat, kuivatut marjat, marsipaanit, liköörit, mehut, kermaa ganacheen eli täytevaahtoon).
  • Kuumenna suklaa oikeaan käsittelylämpötilaan: tumma suklaa 34–36 astetta, maitosuklaa 31–32 astetta, valkoinen suklaa 29–30 astetta. Kaupan suklaat ovat yleensä valmiiksi temperoituja eli lämpökäsiteltyjä.
  • Kaada sulanut suklaa muotteihin kylmän, mieluiten kivisen, tason päällä. Tyhjennä muotit nopeasti, jotta konvehdin pintakerroksesta tulee ohut.
  • Viilennä muotit jääkaapissa. Lisää koloihin täyte. Lopuksi vielä suklaakerros. Tasoita muotti lastalla rivakoin vedoin.
  • Nopea jäähdytys pakastimessa, konvehtien irrotus. Silikonisista muoteista yksitellen, kovista muoteista kertakopsautuksella.
  • Valmiita konvehteja kannattaa käsitellä puuvillakäsineet kädessä, etteivät sormenjäljet pilaa kiiltoa.
  • Säilytys viileässä, ei jääkaapissa.
Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi