Tiistai, 28.1.2020 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Muut lajit

Mestariampuja Tapio Säynevirta on kuollut

  • Karjalainen

Suomen Ampumaurheiluliiton kiväärilajien lajivalmentaja ja entinen huippuampuja Tapio Säynevirta on kuollut. Hän menehtyi äkillisesti kotonaan Onttolassa eilen keskiviikkona.

Säynevirta oli kuollessaan 47-vuotias. Hän oli syntynyt 1. maaliskuuta 1965 Leppävirralla. Säynevirta edusti Suomea Soulin olympialaisissa vuonna 1988 sijoittuen ilmakiväärissä 25:nneksi. Hän voitti MM-kilpailuissa yhden kultamitalin, kolme hopeaa ja kaksi pronssia 300 metrin kiväärilajeissa.

Säynevirta saavutti Moskovassa 1990 joukkuepronssia 300m vakiokiväärin 3x20 laukauksen asentokilpailussa. Neljä vuotta myöhemmin Tolmezzossa Säynevirta voitti joukkuemaailmanmestaruuden 300m kiväärin makuun kilpailussa sekä joukkuehopeaa 300m kiväärin 3x40 laukauksen kilpailussa ja 300m vakiokiväärin 3x20 laukauksen kilpailussa. Vuonna 1998 Zaragozassa hän saavutti vielä henkilökohtaista hopeaa 300m kiväärin makuun kisassa ja joukkuepronssia 300m vakiokiväärin asentokilpailussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuonna 1985 Säynevirta voitti poikien ilmakiväärin Euroopan mestaruuden.

Säynevirta on yksi niistä viidestä suomalaisesta, jotka ovat ampuneet täydet 600 pistettä 300m kiväärin makuun kilpailussa.

Säynevirta edusti Joensuun Ampujia, jonka johtokuntaan hän myös kuului. Hän oli Rajavartiolaitoksen palveluksessa Pohjois-Karjalan rajavartiostossa Onttolassa. Hän vastaanotti vuoden 2009 tammikuussa sotilasvalmentajatittelin.

Säynevirta toimi Pekingin olympiamitalistin Henri Häkkisen henkilökohtaisena valmentajana, ja hän oli myös Lontoon paralympialaisiin juuri osallistuneiden Minna Leinosen ja Veikko Palsamäen valmentaja.

Suru-uutinen järkytti Säynevirran ystävän ja valmentajakollegan Pirjo Peltolan, joka on parhaillaan Lontoon paralympialaisissa.

-  Kun suru-uutinen tulee vieraalle maalle, tuntuu se vieläkin raskaammalta. Menin illalla kisakylän kappeliin Veikon kanssa, ja sytytimme kynttilän ”Säykin” muistoa kunnioittaen, Peltola kertoi.

-  Ulkomailla tässä itsekin olen, ja kun kuulin ”Säykin” poismenosta, en sitä ymmärtänyt. Valitettavasti se on totta. Hän katsoi aina eteenpäin ja teki suunnitelmia sekä nautti hetkestä. Valmennustiimistämme on nyt iso osa poissa, ja ”Säykin” saappaita ei kukaan pysty täyttämään, sanoi Säynevirran hyvä ystävä, kilpakumppani ja valmentajakollega Juha Hirvi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa