Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Jalkapallo

Hradeckyä haastamaan - Jesse Joronen viettää pelaavan jalkapalloammattilaisen arkea

  • Pekka Värre /Urheiluviikko
  • Pasi Heikkilä
Rautjärvellä syntyneen Jesse Jorosen matka Etelä-Karjalasta Tanskan ammattilaisliigaan ja Suomen maajoukkueeseen on ollut antoisa. Rautjärvellä syntyneen Jesse Jorosen matka Etelä-Karjalasta Tanskan ammattilaisliigaan ja Suomen maajoukkueeseen on ollut antoisa.

Tanskan jalkapalloliigasta, joka tunnetaan nimellä Superliga, löytyy ainakin yksi onnellinen suomalaispelaaja.

Kyseessä on sarjan kuudennella sijalla olevan AC Horsensin maalivahti, Simpeleen Urheilijoiden kasvatti Jesse Joronen.

Joronen on tehnyt uraa ulkomaiden kentillä 24 vuoden iästään huolimatta jo kohta vuosikymmenen, ja nyt jalkapalloilullinen koti tuntuu löytyneen Tanskasta. A-maajoukkueessa Viro-voitossa täyden ajan pelannut Joronen on pelannut tällä kaudella Horsensin yhtä vaille kaikki liigapelit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joronen oli perinteikkään Fulhamin kirjoilla vuodesta 2009 alkaen, mutta läpimurtoa seuran edustukseen ei tapahtunut, vaan miehen osaksi jäi saada ottelu silloin, toinen tällöin ja kiertää useita seuroja Englannin alemmilla sarjatasoilla lainoilla.

Nyt Joronen on edustanut Horsensia viime kesästä lähtien, ja uran suunta on vahvasti ylöspäin suuntaava.

– Olen todella tyytyväinen tilanteeseeni Horsensissa ja siihen, että saan pelata koko ajan. Saan kantaa joukkueessa isoa vastuuta. Olen kiitollinen siitä ja siitä, että minulle annettiin mahdollisuus tehdä näin. Se auttaa minua kehittymään paljon, Jesse Joronen kertoo.

Myös miestä pahoin riivanneet jalkavammat on selätetty.

– Aikaisemmin loukkaantumiset tai sopimustilanne Fulhamin kanssa on haitannut. Nyt viimeinkin tuntuu, että kahleet on murrettu ja pääsen etenemään urallani. Se on todella nautinnollista, hän iloitsee.

Maaottelun jälkeen alkoi taas arki, mutta siitä Joronen juuri nauttii.

– Takaisin töihin! Fiilis on aina hyvä, kun saa pelata jalkapalloa ja olla kunnossa. Silloin olen oikeasti iloinen. Ei tämä homma ole sen enempää rakettitiedettä.

Joronen pelasi Viroa vastaan uransa kolmannen A-maaottelun. Ottelu oli Joroselle ensimmäinen kotiottelu Huuhkajissa, ja mies suoriutui urakasta kylmällä Töölön areenalla erinomaisesti.

– Tämä oli osa unelmaa. Osa unelmistani toteutui. Kotidebyytti kylmässä sateisessa Helsingissä. Sellaiseksi olin sen kuvitellut ja toivonut sitä. Henkilökohtaisesti se oli iso juttu. Pystyin todellakin nauttimaan. Sillä ajatuksella lähdin tähän peliin.

Jorosen otteet olivat sitä luokkaa, että Huuhkajien maalivahtiosasto on ainakin kunnossa, kun vuoteen 2018, sen aikana alkavaan Nations Leagueen ja tuleviin EM-karsintoihin lähdetään.

Päävastuun torjumisesta kantaa Saksan Bundesliigassa Eintracht Frankfurtia edustava Lukas Hradecky.

– Luke Hradecky on selkeä ykkönen niin kauan, kun hän pelaa Bundesliigassa ja minä jossain hieman heikommissa sarjoissa. Sitten, kun pääsen kovempiin sarjoihin, pystyn toivottavasti haastamaan hänet.

– Lukella menee niin hyvin Bundesliigassa, ettei sitä kannata miettiä. Nyt keskitytään koko maalivahtitiimin kanssa tukemaan häntä ykkösenä. Jos jotain tapahtuu ja kutsu tulee tolppien väliin, on oltava valmiina, Joronen sanoo.

https://bundesliigafi.com/