Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Urheilu

Kuvagalleria ja video Joensuun Mailan kansanjuhlista: Tunneskaalan koko kirjo käyty läpi, mestaruuspystikin löytyi viime hetkillä

  • Petri Siitonen
  • Jarno Artika

Media

Hetken noin 1 500-päisen yleisön piti mestareita odottaa Mehtimäen stadionilla lauantaina, mutta lopulta odotus palkittiin. Joensuun Mailan Superpesiksen mestarijoukkue juoksi yksitellen kentälle rakennetulle lavalle kansan hurratessa.

Joukkue kokonaisuudessaan, seuran taustahenkilöt, talkoolaiset sekä etenkin kannattajat. Kaikki olivat juhlansa ansainneet. Tunnelma oli lämmin ja kansanjuhlassa koettiin koko tunneskaalan kirjo.

Yleisö pääsi hurraamaan suosikeilleen sekä heidän haastatteluille. Puheita pidettiin ja asianomaisia kiiteltiin kilvan. Yhteislauluakin nähtiin, eikä yllätyksiltäkään vältytty. Myös liikutuksen kyyneleet valuivat muutamaan kerran yhden jos toisenkin silmäkulmasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juuri sellainen juhla, joka sopi tähän paikkaan. Seura käyttää sosiaalisessa mediassa hästägiä #MeijänJoMa. Se sopi erinomaisesti kuvaamaan lauantain kansajuhlaa.

JoMan kapteeni Tuomas Jussila pääsi itseoikeutetusti lavalla mikrofonin ääressä huudattamaan ja laulattamaan yleisöä.

- Kylmät väreet menivät, kun tuonne yleisön eteen astelin. Hienoa, että oli näinkin paljon porukkaa, Jussila kiitteli.

Vielä aamupäivällä kipparilla oli tärkein hukassa. Mestaruuspysti oli kadoksissa.

- Sanotaanko näin, että Poika oli omilla teillään, mutta onneksi se palasi kotiin, Jussila nauroi.

JoMan mestaruus ratkesi viikko sitten Kouvolassa. Sen jälkeen meno on ollut railakasta. Joukkue on juhlinut asiaankuuluvalla tavalla.

- Porukalla on oltu ja menty mestaruutta fiilistellen.

Joukkue on vieraillut Kuopiossa KalPan liigapelissä ja Joensuun areenassa Katajan FIBA Europe cupin kotiottelussa.

- Lisäksi yhteistyökumppanit ovat muistaneet meitä hienosti.

Alla on kova viikko, joka huipentui lauantain iltajuhlaan. Jussila paljasti lavalla, että edeltävät päivät ovat sujuneet toisilla paremmin kuin toisilla. Ketkä ovat sitten kovimmat juhlijat?

- Nuorisokaarti sekä tuo vanhin, katsokaa syntymäajoista kuka hän on, Jussila velmuili.

Yllätys ei liene suurin, että lukkari Juha Puhtimäki on vanhimpana ollut seremoniamestarina myös juhlatunnelmissa. Yksi kohokohta Puhtimäeltä jäi kuitenkin väliin. JoMan sisällöntuottaja Joona-Pekka Hirvonen soitti heti maanantaiaamuna radio Novan suoraan lähetykseen. Tuon hetken Puhtimäki missasi.

- Olin mennyt juuri vartti ennen tuota soittoa nukkumaan, Puhtimäki selvitti.

Asia korjattiin lauantaina kesken kultajuhlia, kun Puhtimäki pääsi yllättäen radiokanavan suoraan lähetykseen. Hän jutteli tovin radiojuontaja Heidi Suomen kanssa.

Silmäkulmat kostuivat monelta, kun pelinjohtaja Petri Pennanen pääsi kertomaan tuntemuksistaan. Mestaruuteen yltäminen on Pennasen mielestä monen asian summa.

- Täsmähankinnat Puhtimäki ja Hannes Pekkinen toivat meille luonnetta. Lisäksi ymmärsimme vihdoin, että olemme parhaita. Ei meidän tarvitse kuroa muiden etumatkaa kiinni. Me olemme nyt edelläkävijä.

- Olen yleensä asiamiehiä, mutta tunne ohjaa, itsekin silminnähden herkistynyt Pennanen sanoi.

Myös pitkäaikaisen runkopelaajan Jonne Kemppaisen uran päättyminen oli kova paikka, niin miehelle itselleen kuin monelle muulle. Kemppaiselle oli koostettu tyylikäs video, jota yleensä suulas mies katsoi silmäkulmiaan pyyhkien.

Ja olihan ratkaisevan kolmannen loppuottelun koosteen katsominen isolta screeniltä sekin tunteikas hetki. Yleisö huusi ja hurrasi kuin mestaruus olisi ratkennut juuri tässä ja nyt.

Seuran toimitusjohtajan työt pian jättävä Tomi Kaksonen antoi myös kiitoksen heille, jolle se kuuluu. Iso joukko ansioituneita pesäpallohenkilöitä vuosien saatosta pääsi lavalle nauttimaan tunnelmasta ja vastaanottamaan kultaisen mitalin.

- Mestaruudella on iso merkitys koko seuralle. Olemme saaneet uusia faneja ja yhteistyökumppaneita. Kyllä näille puitteille on hyvä rakentaa tulevaisuutta.

Kaksonen on vetänyt Super-JoMa Oy:tä kaksi vuotta.

- Yhtään enempää aikaa eikä energiaa olisi enää ollut annettavana, hän tunnusti.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kiitteli omalla vuorollaan JoMan monitahoista merkitystä.

- Ulkopuoliset tietävät tätä kautta Joensuusta enemmän ja me pohjoiskarjalaiset olemme JoMan takana. Molemmat ovat tärkeitä asioita, Karjalainen muistutti.

Joensuu saa hyvää näkyvyyttä urheilun kautta.

- Meillä on väkilukuun eli 76 000 asukkaaseen nähden suhteutettuna huipputason yksilöurheilijoita ja joukkueita enemmän kuin isoimmillakaan kaupungeilla.

web-Joman-kultajuhlaKarjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla19Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla4Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla6Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla8Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla11Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla9Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla3Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla18Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla17Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla16Karjalainen20180923
web-Joman-kultajuhla12Karjalainen20180923