Lauantai, 4.4.2020 
Ukko
Urheilu

Suomen naisten mäkinelikko hyppäsi Sloveniassa maailmancup-historiaa

  • STT
Suomen naismäkihyppääjät tekivät lauantaina historiaa Sloveniassa jatkuneessa maailmancupissa. Suomi osallistui ensimmäistä kertaa cupin joukkuekilpailuun ja ylsi Ljubnon HS94-normaalimäessä hypätyssä kisassa kahdeksanneksi.

Suomen nelikko Julia Tervahartiala, Jenny Rautionaho, Julia Kykkänen ja Susanna Forsström hävisi kilpailun voittaneelle Itävallalle lähes 260 pistettä, mutta pitää nähdä ikuisuudelta tuntuvan piste-eron taakse.

– Tavoitteemme oli selviytyä kahdeksan parhaan joukkoon toiselle kierrokselle, ja tavoite toteutui, naisten mäkimaajoukkueen valmentaja Ossi-Pekka Valta kertoi Sloveniasta STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen jatkopaikka toiselle kierrokselle sinetöityi, kun maailmancupin parhaisiin joukkueisiin kuuluva Japani hylättiin Yuki Iton sääntöjen vastaisen hyppypuvun takia.

Suomelle jäi toki parannettavaa.

– Päivä oli tuloksellisesti hyvä, mutta hypyllisesti odotan tytöiltä parempaa, Valta sanoi.

Kykkäselle kiriapua

Vuonna 2013 Val di Fiemmen MM-kilpailuissa kymmenenneksi yltänyt Kykkänen on vuosikausia puurtanut suomalaisen naismäkihypyn tienraivaajana. Tällä kaudella on näkynyt merkkejä, että 25-vuotias Kykkänen saa pikku hiljaa kotimaista kiriapua.

– Susanna Forsström on pystynyt maailmancupissa haastamaan Juliaa. Meillä on tällä kaudella kolme hyppääjää, jotka ovat selviytyneet maailmancupin karsinnasta varsinaiseen kilpailuun, Valta sanoi ja mainitsi Kykkäsen ja Forsströmin lisäksi Rautionahon nimen.

Lajin harrastajapohja on Suomessa turhan hentoinen

–  Toivoisin, että meillä olisi enemmän harrastajamassaa. Venäjän valmentaja kertoi minulle, että heidän mestaruuskisoissaan oli aikuisten sarjassa 39 naista. Meillä on 4–5. Norjassa on juniorit mukaan lukien noin 600 naishyppääjää, meillä kaikkiaan muutama kymmenen.

Naisten joukkuekilpailussa miteltiin MM-mitaleista ensi kertaa viime vuonna Itävallan Seefeldissä. Ensi vuonna Saksan MM-Oberstdorfissa olisi seuraavan askeleen vuoro.

–  Tulevana keväänä Kansainvälinen hiihtoliitto FIS keskustelee ja tekee päätöksen, hyppäävätkö naisten Oberstdorfissa suurmäestä. Naismäkihyppy on kehittynyt paljon. Uskon, että naiset pääsevät Oberissa isoon mäkeen, Valta pohti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa