Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Tilaatko verkosta melatoniinia sisältävää valmistetta? - Tulli: Voit tehdä tietämättäsi rikoksen

Aihekuva Aihekuva

Verkko-ostajan kannattaa selvittää melatoniinia sisältävän valmisteen annostus ja käyttötarkoitus, ettei hän tee tietämättään lääkerikosta, Tulli kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Tullin mukaan valmiste voidaan tulkita lääkkeeksi tai ”ei lääkkeeksi”. Yksityishenkilöt eivät saa tilata lääkkeitä netistä ETA-alueen ulkopuolelta.

- Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: jos valmiste sisältää enintään 1 mg melatoniinia päiväannoksessa ja valmisteen käyttötarkoitus on esim. nukahtamisajan lyhentäminen tai aikaerorasituksen (jetlag) lievittäminen, on kyseessä yleensä ravintolisä. Käyttötarkoitus selviää pakkausmerkinnöistä ja mainonnasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Näihin ravintolisiin Fimea eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus ei puutu, Tulli kirjoittaa.

Tullin mukaan unettomuuden hoitoon tarkoitettu melatoniinia sisältävä valmiste rinnastuu aina reseptilääkevalmisteeseen.

- Valmiste, jonka päiväannos melatoniinia on tasan 2 mg tai enemmän/vrk rinnastuu aina reseptilääkkeeseen. Tilaaja syyllistyy reseptilääkkeen tilaamiseen ilman lääkemääräystä, jos tilaa liian vahvan melatoniinivalmisteen, päiväannos ratkaisee tuotteen luokan, Tulli toteaa.

Jos valmisteen melatoniinipitoisuus päiväannoksessa on yli 1 mg, se arvioidaan valmistekohtaisesti Fimeassa, Tulli valottaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa