Tiistai, 23.4.2019 
Jyrki, Jyri, Jori
Kotimaa

Norsunluukauppiaita vastaan taistellut Team Rokka palkittiin vuoden eläinsuojelutekona

  • Karjalainen
Toni Lahtisen ja Rokka-koiran luotsaama Team Rokka palkittiin vuoden eläinsuojelutekona. Toni Lahtisen ja Rokka-koiran luotsaama Team Rokka palkittiin vuoden eläinsuojelutekona.

Vuoden eläinsuojelutekona on palkittu norsujen salametsästystä vastaan taisteleva Team Rokka. Palkinnon luovutti Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Team Rokka taistelee eturintamassa norsujen salametsästystä vastaan kouluttamalla koiria tunnistamaan salakuljetettavaa norsunluuta. Työ on ollut tuloksellista, sillä Team Rokan norsunluukoirat ovat olleet mukana paljastamassa yhtä Tansanian suurimmista laitonta norsunluukauppaa harjoittavista rikollisliigoista.

Team Rokka on kouluttanut myös Tansanian poliisin koiraohjaajia ja heidän koiriaan.

– Paikallisten poliisikoiraohjaajien koulutusmetodit olivat vuosikymmeniä vanhoja ja ne perustuivat kovaan kuriin ja koiran satuttamiseen. Koiran asema Tansaniassa on yleisesti ottaen hyvin heikko. Jouduimme lähtemään liikkeelle aivan perusteista. Ohjaajien tuli ensin ymmärtää, että koiria ei lyödä, ruoan pitää olla laadukasta ja puhdasta vettä aina saatavilla, sanoo Team Rokan perustaja Toni Lahtinen.

Tansanian norsukanta on romahtanut. Vuonna 2009 maassa oli 109 000 norsua, kun nyt on enää 60 000. Salametsästyksen kitkemiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä. Team Rokan yhteistyö Tansanian poliisin kanssa katkesi korruptioon.

– Saimme selville erittäin räikeän ja ison korruptiotapauksen, joka tekee muun muassa norsunluun ja huumeiden kansainvälisestä kaupasta helppoa rikollisliigoille. Nostin asian esille, minkä jälkeen Team Rokka ei enää ollut haluttu kumppani Tansaniassa, Toni Lahtinen harmittelee.

Vuoden Eläinsuojeluteko 2016 -palkinto kuitenkin lämmittää Toni Lahtisen mieltä.

– SEY on suomalaisen eläinsuojelun pioneeri ja tukijalka. Tunnustuksen saaminen tällaiselta taholta kertoo, että työmme arvo norsujen hyväksi on yleisesti tunnustettua. Tämä edelleen nostaa uskoani siihen, että pienikin voi ponnistaa korkealle ja tehdä merkittäviä asioita, sanoo Lahtinen.

Team Rokan työstä kertova Norsunluukoira- dokumenttisarja alkaa TV1:llä 8.11. kello 20.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa