Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Kotimaa

Poliisi: Uutenavuotena sallitun ajan ulkopuolella raketteja ampuville jaetaan sakkoja

  • Karjalainen

Itä-Suomen poliisi kertoo valvovansa uudenvuoden juhlintaa sekä siviili- että virkapukuisena.

Poliisi muistuttaa etenkin, että ilotulitusvälineitä saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt ja selvin päin oleva henkilö. Niitä ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille tai päihtyneelle. Poliisi korostaakin vanhempien vastuuta ilotulitteiden käytössä.

- Edellisinä vuosina alaikäisiltä takavarikoitujen ilotulitteiden alkuperä oli valitettavan usein omat vanhemmat, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Ilotulitteita saadaan käyttää uudenvuodenyönä kello 18 - 02 välisenä aikana. Ennen tai jälkeen tätä aikaa ammuttuihin ilotulitteisiin sovelletaan räjähdesäännösten rikkomisen tunnusmerkistöä ja käyttäjää rangaistaan sakolla.

Lisäksi säännösten vastaisesti käytetyt tai hallussa pidetyt ilotulitteet otetaan aina poliisin haltuun myöhemmin hävitettäväksi.

Poliisi puuttuu erityisesti vaaraa aiheuttavaan ilotulitteiden käyttöön. Esimerkiksi ilotulitteen suuntaaminen toisia ihmisiä tai rakennuksia päin tai ilotulitteiden käyttö muutoin yleisöjoukossa on erityisessä tarkkailussa. Jos tällaisia tekoja havaitaan, voidaan henkilöä epäillä varomattomasta käsittelystä, räjähderikoksesta tai jopa pahoinpitelyrikoksesta.

Turvallisia ja laillisia paikkoja ilotulitteiden käyttöön löytyy esimerkiksi järvien rannoilta, pelloilta tai erilaisilta rakentamattomilta alueilta, poliisi ohjeistaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi