Perjantai, 22.1.2021 
Visa
Kotimaa

Asiakasraati etsii ratkaisuja työttömyyteen - "Kukaan ei kysy työttömiltä itseltään"

  • Karjalainen
  • Marko Puumalainen
Puolitoista vuotta sitten perustettu Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen asiakasraati pohtii ratkaisuja työllistymiseen liittyvien palveluiden parantamiseksi. Raadissa on tällä hetkellä 20 jäsentä, ja siinä on pohdittu konkreettisia ratkaisuja työtä vailla olevien ihmisten aseman korjaamiseksi.

- Raati on avoin kaikille, jotka ovat joskus olleet työttöminä, kertoo projektipäällikkö Sanna Saastamoinen.

Ryhmän tapaamisessa maanantaina vieraillut kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) on käyttänyt raadin tuottamaa tietoa poliittisessa työssään kaupunginvaltuustossa ja eduskunnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kaikki ovat olevinaan asiantuntijoita työttömien asioissa. Kukaan ei kysy työttömiltä itseltään, Mäkisalo-Ropponen kritisoi.

Raatilaiset kirjoittivat kokemuksistaan eläytyvän tarinankerronnan keinoin. Alla yhden jäsenen kirjoitus.

"Jäin työttömäksi elokuun alussa 2016, ja tein asianmukaiset ilmoitukset työvoimatoimistoon, te-toimisto taitaa olla nimike nykyään. Mol.fi-sivustolle tuli tieto, että minuun otetaan yhteyttä kolmen kuukauden kuluttua. Jäin odottamaan. Kun tasan kolme kuukautta oli kulunut, odotin koko päivän puhelinsoittoa. Sitä ei kuulunut. Menin mol.fi-sivulle katsomaan tietojani. Siellä lukikin, että seuraavan kerran otetaan taas yhteyttä kolmen kuukauden kuluttua, hakija jatkaa itsenäisesti työn etsimistä. Taas meni kolme kuukautta, ja odotin soittoa tai kirjettä. Ei kuulunut. Mol.fi-sivulle oli tullut taas viestiä, että on sovittu minun jatkavan työnhakua itsenäisesti. Olivat siellä sopineet kai keskenään. Sitten yllättäen tuli puhelinsoitto te-toimistosta huhtikuussa. Mikä yllätys! Puhelu kesti noin viisi minuuttia. Virkailija kyseli nykyisestä tilanteestani. Kerroin, että olen hakenut muutamiin paikkoihin töihin. Sovittiin, että odottelen kutsua mahdolliseen työpaikkahaastatteluun. Sitä ei koskaan tullut. Luvattiin soittaa taas kolmen kuukauden kuluttua. Niinpä katselen mol.fi-sivulta, jos olisi avoimia työpaikkoja."

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi