Torstai, 17.1.2019 
Toni, Anton, Antto
Kotimaa

Kuopioon perustettiin kansallinen kaupunkipuisto - muodostuu laajasta kokonaisuudesta

  • Anni Kuittinen

Kuopioon perustetaan Suomen juhlavuoden kunniaksi uusi kansallinen kaupunkipuisto.

Puiston perustamispäätös allekirjoitettiin maanantaina 11.12. Aloite kansallisesta kaupunkipuistosta tehtiin jo 15 vuotta sitten.

Kaupunkipuisto koostuu nyt 7 200 hehtaarien alueella muodostuvasta kokonaisuudesta, joka on yhdistelmä saaristoluontoa, rakennusperintöä ja hoidettuja puistoalueita.

Kansallinen kaupunkipuisto käsittää myös Kuopion sataman vanhoja rakennuksia sekä sataman ja kauppatorin välillä säilyneet puutalokorttelit ja niin sanotun rännikatuverkoston. Merkittäviä rakennuksia ovat muun muassa kaupungintalo, kauppahalli, evankelisluterilainen kirkko ja puukasarmit.

Myös kulttuurihistoriallisesti merkittävät Minna Canthin ja J. V. Snellmanin Kuopion-kauden kotitalot ovat osa kansallista kaupunkipuistoa. Hoidetuista puistoista keskeisimmät ovat Väinölänniemen kansanpuisto, Snellmaninpuisto sekä Valkeisen uudispuisto.

Kansallisia kaupunkipuistoja on myös Forssassa, Hangossa, Heinolassa, Hämeenlinnassa, Kotkassa, Porissa, Porvoossa ja Turussa. Verkostoa on tarkoitus täydentää vain muutamalla kaupungilla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa