Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Kunta-alan palkkaneuvotteluista odotetaan erittäin vaikeita

  • STT
Syksyn liittokierros on huipentumassa tiukkaan vääntöön kuun lopulla, kun neuvottelut kunta-alan palkoista pääsevät toden teolla käyntiin. Työntekijäpuoli haluaa palkankorotukset mutta myös paikkausta ostovoimaa nakertaneille lomarahaleikkauksille.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan henkilöstön ammattijärjestöjen Tehyn ja Superin tavoitteena ovat vähintään samantasoiset palkankorotukset kuin jo tehdyt yksityisen puolen korotukset eli reilut kolme prosenttia.

–  Kunta-alan tavoitteitamme ovat lisäksi palkkaohjelman käynnistäminen ja lomarahaleikkausten kompensointi. Yksityisellä puolella tärkeintä on meidänkin alallemme rantautuneiden nollatuntisopimusten rajoittaminen, linjaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

OAJ:n ja Jukon puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä keskeistä on, että julkisen sektorin palkankorotusten ei ole mahdollista jäädä jälkeen yleisestä palkkakehityksestä.

–  Puhe siitä, että julkinen talous on alijäämäistä ja joudutaan ottamaan syömävelkaa, on sinänsä totta, mutta ne ratkaisut eivät perustu työmarkkinapöytään vaan poliitikkojen päätöksiin. Se ei ole mikään peruste sille, etteikö siitä työstä maksettaisi, Luukkainen sanoo.

Kuntatyönantaja pitää vaatimuksia kalliina

Kuntatyönantajien Markku Jalonen pitää palkansaajien vaatimuksia hyvin kalliina kunnille.

–  Kokonaispotti on lähes 600 miljoonaa euroa kuntien näkökulmasta. Tässä vaiheessa neuvotteluita en halua lähteä arvioimaan yksityiskohtaisemmin kunta-alan tulevaa palkkaratkaisua, Jalonen sanoo.

Myöskään lomarahaleikkausten kompensoimiseen ei Jalosen mukaan ole rahaa.

Neuvotteluita jatketaan loppiaisen jälkeen, ja valmista pitäisi olla kuun loppuun mennessä. Katkolla on vajaan miljoonan palkansaajan sopimukset, niistä kunta-ala on suurin.

Oman vaikeutensa kunta-alan neuvotteluihin on tuomassa yhä levällään oleva sote-uudistus.

–  Sote vaikuttaa kuntapuolen sopimuskauden pituuteen. Meillä on huoli siitä, että emme vielä tiedä, kuinka paljon työntekijöitä siirtyy minnekin ja miten siirtyvien työntekijöiden työehdot turvataan, Rytkönen sanoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa