Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Kotimaa

Kolumni: Jyrkit vähensivät kulutustaan – tapahtui jotakin yllättävää!

Tulin hankkineeksi vajaa kymmenen vuotta sitten ilmalämpöpumpun. Sillä saisin sähkönkulutusta pienennettyä ja tietenkin sähkölaskua myös.

Olin tutkinut testejä eri merkeistä ja malleista, ja valittu pumppu oli hyötysuhteeltaan sen hetken parasta A-ryhmää. No, motiivina oli sähkölämmitteisen talon kulujen hillintä mutta myös saada kesähelteillä yläkertaan viilennystä.

Lämpöpumpun hankinnan jälkeen ovat kodinkoneet vaihtuneet energiatehokkaammiksi, sisälämpötila on mieluummin 19 kuin 21, ja turhaa kulutusta on pyritty karsimaan. Kaiken tämän touhuamisen jälkeen, mitä on tapahtunut? Sähkölasku nousee vuosi vuodelta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun sitten sähkölaskun haluaa jakaantuvan tasaisesti kaikille kuukausille etäluettavasta mittarista huolimatta – kuten aina ennen oli mahdollista – niin Pohjois-Karjalan Sähkö muistaa tästä kuukausittain laskutuslisällä.

Sydämellinen kiitokseni. Käännän toisenkin poskeni.

Jos joskus siirryn aurinkosähköön – kun paneelit kehittyvät tehokkaammiksi ja hinnat laskevat – varmaankin maksan sähköyhtiölle ja verottajalle siitä ilosta enemmän kuin nyt. Kyllä siihen jokin syy keksitään.

Toimitukseen tuli takavuosina tiedote. Joensuulaiset olivat onnistuneet kiinnittämään vedenkulutukseensa huomiota, mutta mitä sitten tapahtuikaan?

Jos vedenkulutus oli kaupungissa laskenut – sanotaan nyt että 10 prosenttia – Joensuun Vesi ilmoitti nostavansa veden hintaa 10 prosentilla.  Hyvä, että kulutusta on saatu hillittyä. Siitä palkintona on hinnankorotus.

Lajittelen kotona peltipurkit, lasit, jätepaperit ja muut. 

Käyn sitten aika ajoin itse tyhjentämässä nämä keruuastiat kirkonkylän jäteaseman lajittelupisteisiin. Tunnen pienen hetken olevani edes hitusen parempi ihminen.

Mutta mutta. En ole tehnyt tarpeeksi, vielä pitäisi tehdä jäteyhtiö Puhaksen mielestä lisää. Ja vanha käyttökelpoinen astiakin piti vaihtaa uuteen. Tai ei pitänyt, mutta vanhan pussukan tyhjennyksestä olisi peritty törkyisen paljon enemmän euroja.

Kun käytät aikaa ja vaivaa lajitteluun, jäteyhtiö ryydittää tätä kaikkea nousevilla jäte- ja tyhjennystaksoilla. Älkääkä kukaan nyt sanoko, että no, jos et olisi tehnyt mitään, niin maksaisit vieläkin enemmän. Se ei nyt lohduta.

Jos oikein pihistän vedessä, nipistän sähkönkulutusta investoimalla lämmitysratkaisuihini, kierrätän jätteitä niin maan perusteellisesti – palkintona on se, että maksan aina vain enemmän. Kuntien omistamille yhtiöille hinnankorotus on helppo keino saavuttaa vuosittainen tulostavoite. Se taas palkitsee omistajakunnat mutta ei asiakkaita.

Ympäristön kannalta nämä ovat kohtuu isoja kulutuskysymyksiä. Tuntuu siltä, että voisi löytyä hinnankorotusta parempiakin palkitsemistapoja, se kannustaisi meitä toimimaan ja se taas johtaisi kaikkien kannalta parempaan lopputulokseen.

Enemmän porkkanaa, vähemmän keppiä. Sitä me kaikki jyrkit ympäristötekojemme pontimeksi kaipaamme.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa