Sunnuntai, 5.4.2020 
Ira, Irina, Irene
Kotimaa

Kolumni: Ylen johtajavalinta viestii vastuullisuutta ja yhteistyöhalua

Tiistaina julkistettu Yleisradion uuden toimitusjohtajan valinta täydentää viime vuoden lopulla tapahtuneessa päätoimittajavalinnassa toteutunutta suunnanmuutosta.

Ensin uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavaksi päätoimittajaksi nimitettiin Aamulehden päätoimittaja ja kokenut sanomalehtijournalisti Jouko Jokinen, 59, ja nyt toimitusjohtajaksi kutsutaan MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja sekä Maikkarin uutistuotannosta vastaavan Mediahub Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, 57. Ylä-Anttila aloittaa uudessa tehtävässään syyskuun alussa.

Molemmat ovat media-alan arvostettuja ja kokeneita ammattilaisia, taustoiltaan painokkaasti journalisteja sekä siirtyvät Yleen sen kanssa tiukasti kilpailevasta kaupallisesta mediasta, jonka piirissä ei viime vuosina ole säästelty sanoja Ylen rökittämisessä sen toiminnan rönsyilystä suurissa vaikeuksissa olevan muun suomalaismedian reviirille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siinä missä kaupallinen media on ahdingossa ja hakee jatkuvasti kipeitä säästöjä, Yle porskuttaa eteenpäin verorahojen turvin laajentuen kaikille digitaalisille alustoille ja tarjoten kattavasti ilmaiseksi samankaltaista sisältöä, jota kaupallinen media voi tarjota vain maksaville tilaajilleen.

Viesti Ylen sisälle näistä molemmista valinnoista on se, että Yle keskittyy jatkossa paremmin perusruisleipäänsä eli yleispalveluvelvoitteensa mukaiseen sisältöön sekä laadukkaaseen ja punnittuun uutisjournalismiin jättäen kiistanalaiset kohuskuupit ja digitaalisten alustojen nopeuskisavoitot entistä vähemmälle.

Tästä tosin ei vallitse Ylen toimituksen sisällä yksimielisyyttä. Jokisen edeltäjä Atte Jääskeläinen joutui Ylen toimituksen hampaisiin, kun hän päätoimittajan valtuuksin puuttui yksittäisiin juttuihin, mikä saatettiin tulkita taipumisena toimituksen ulkopuoliseen painostukseen.

Joka tapauksessa Jokisen harkintakykyyn tässäkin asiassa luotettaneen Ylen toimituksessa, kun hänen voi kuvitella osaavan myös perustella päätöksensä Jääskeläistä paremmin. Kun journalistina tunnettu Ylä-Anttila nimitetään toimitusjohtajaksi, alleviivataan tällä ratkaisulla sitä, että jatkossa mennään journalismi edellä ja että toimittajilla on ne samat alan eettisten ohjeiden mukaiset vapaus ja vastuu työskennellä kuin muissakin medioissa.

Viesti ulospäin tästä Ylä-Anttilan valinnasta Jokisen valinnan jälkeen on puolestaan se, että Yle haluaa rakentaa yhteistyötä suomalaisen kaupallisen median kanssa. Tämä sitä paitsi sanottiinkin tiistaina painokkaasti ja usealla suulla julki.

Sitä on toki yritettykin, ja Karjalainen viiteryhmineen toki löytäisi käyttöä myös Ylen sisällölle, etenkin kun kansallinen tietotoimisto STT näyttää kaatuvan.

Tällainen suomalaisen laatumedian liitto ulkomaisia toimijoita ja valemediaa vastaan olisi nyt paikallaan ja myös median kuluttajien etu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa