Torstai, 13.12.2018 
Seija
Kotimaa

Testaa nopeasti, onko sinulla diabetes - suomalaisen nettitestin tehneistä yli puolella esidiabetes

  • Jaana Kainulainen
  • Helena Tahvanainen
Parissa minuutissa tehtävä nettitesti varoittaa tehokkaasti diabetesriskistä.

Riskitestissä kohonneet pisteet saaneista kuudella prosentilla havaittiin tyypin 2 diabetes, jota henkilö on sairastanut tietämättään. Lisäksi yli puolella oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta eli diabeteksen esiaste. Tulokset perustuvat yli kolmentuhannen StopDia-tutkimukseen jo osallistuvan henkilön laboratoriotuloksiin.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Itä-Suomen yliopisto verkkosivuillaan 11.4.2018.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Stopdia.fi-sivulta löytyvä tyypin 2 diabeteksen riskitesti avattiin verkossa vuosi sitten. Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä myös maailmalla. Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että testi antaa melko luotettavan ennusteen siitä, miten todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Testin voi tehdä täällä: http://www.stopdia.fi

StopDia-tutkimus raportoi nyt ensimmäistä kertaa tarkkoja tuloksia siitä, kuinka tehokkaasti verkkotesti tunnistaa riskissä olevat. Tulokset osoittavat, että testi on nopea ja kustannusvaikuttava tapa selvittää oma riski jo ennen laboratoriotutkimuksia.

- Riskitesti on otettu todella hyvin vastaan. Erityisesti se on tavoittanut niitä, joita toivoimmekin, eli henkilöitä, joiden olisi hyvä havahtua riskiinsä, toteaa yliopiston haastattelema tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

- Kaikkien aikuisten kannattaa tehdä testi ja selvittää oma riskinsä sairastua. Hoitamattomana tyypin 2 diabetes on vakava sairaus. Elintapoja muuttamalla voitaisiin tyypin 2 diabetekseen sairastuminen useimmiten välttää, kertoo tutkimuksen koordinaattori, terveystieteiden tohtori Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Suomessa tyypin 2 diabeteksen hoito maksaa keskimäärin 2 178 euroa vuodessa diabeetikkoa kohti. StopDia-tutkimus selvittää, miten tyypin 2 diabetesta voi ehkäistä kustannusvaikuttavasti.

Tutkimukseen etsitään yhä osallistujia Etelä-Karjalan, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen alueelta. Tutkimukseen ilmoittaudutaan StopDia-sivuilta löytyvän testin kautta. Testi kertoo, soveltuuko mukaan tutkimukseen ja antaa ohjeet ilmoittautumiseen.

Tutkimukseen osallistuvat saavat tietoa terveydestään ja tukea elintapojensa muuttamiseen.

Tutkimus on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama. Tutkimusta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja toteuttamassa mukana ovat THL ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Tutkimushankkeen toteutuksessa on lisäksi mukana noin kaksikymmentä yhteistyökumppania, kuten Sydänliitto ja Diabetesliitto.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa