Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Jesse, 26, söi valtavan määrän munkkeja Ylämyllyllä – "Ihmiset luulevat, että minulla on superaineenvaihdunta"

  • Arttu Koistinen
  • Piia Kinnunen
Munkkimellakka toi Jesse Pynnösen Ylämyllylle. Munkkimellakka toi Jesse Pynnösen Ylämyllylle.

Juhlimme pian vappua, ja mikä olisikaan parempi tapa virittäytyä vapputunnelmaan kuin syödä kymmeniä munkkeja puolessa tunnissa Ylämyllyn Shellillä.

Shell Helmisimpukoissa rummutetaan Munkkimellakan munkkeja. Paikalle on kutsuttu Heinolasta kotoisin oleva kilpasyömäri Jesse Pynnönen, 26. Hän yrittää rikkoa Shellin talon munkin syönnin maailmanennätyksen huoltoasemalla.

Ilmeisesti kukaan ei ole vielä syönyt Shellin talon munkkeja maailmanennätysmielessä, mutta Pynnönen aikoo nostaa riman korkealle jo aluksi. Etukäteen hän arveli syövänsä 30–35 munkkia puolessa tunnissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pynnönen söi hiljattain kaksi puolentoistakilon berliininmunkkia. Kilokaloreita kertyi 11 000. Hän on syönyt esimerkiksi viisi litraa hernekeittoa noin kahdeksassa minuutissa.

Ylämyllyllä miehen eteen kannetaan 42 munkkia, eli 18 900 kilokaloria. Viikon kilokalorit. Pöydällä on kolme kannua vettä.

– Aluksi jännitti, mutta nyt pelottaa. Huh huh, Pynnönen tuumaa videoryhmälle.

Pynnönen opiskelee fysioterapeutiksi Rovaniemellä. Kilpasyömisen lisäksi hänellä on suomenmestaruuksia lisäpainoleuanvedosta, ja penkkipunnerruksessa hänen ennätyksensä on 202,5 kilogrammaa.

Pitkän miehen hartiat ovat leveät. Kilpasyömäri on huoltoasemalla, mutta vaatetuksena perusteella hän voisi vallan hyvin olla väestönsuojapunttisalilla.

Pynnönen painelee vatsaansa ennen suoritusta. Hän poseeraa munkkien kanssa sosiaaliseen mediaan. Miehen ympärillä on kameroita ja tietotekniikkaa, pään päällä vaanii iso mikrofoni.

Huoltoaseman pöydissä näkee huvittuneita katseita. Syökö se oikeasti kaikki nuo?

Ensimmäinen munkki katoaa Pynnösen suuhun kello 12.

Pynnönen hytkyy kuin hän fiilistelisi tarttuvaa musiikkikappaletta. Kohta huoltoasemalla soi musiikki. Whitney Houstonin I Wanna Dance with Somebody ja Sealin Kiss from a Rose.

– Heilun siksi, että vatsalaukkuun tulisi tilaa ja tulisi tekemisen fiilis.

Alussa on hyvä pitää nopea rytmi, ettei syöminen hyydy lopussa, Pynnönen kertoo.

Facebookin ja Instagramin kautta Pynnönen saa kannustavia kommentteja ja uteluja. Ovatko munkit hyviä? Missä kahvi? Jesse kerro, missä ollaan.

Makeaa haastetta on vierähtänyt yhdeksän minuuttia, kun Pynnösellä on hiki ja "ällöttävä olo". Kun aikaa on jäljellä 13 minuuttia, munkkeja on syömättä 21. Nyt tarvittaisiin loppukiri.

Näyttää siltä, että Pynnösen sormet muuttuvat valkoisiksi.

– Huh huh, on ne isoja, Pynnönen toteaa, kun aikaa on jäljellä vajaa kahdeksan minuuttia.

Taputuksia. Aikaa on jäljellä alle kaksi minuuttia ja munkkeja 14. Mikä on ennätysluku? Jännittää. Toimittajallekin tulee ähky ja sokeripääkipu.

Pynnönen arvioi syöntikuntonsa oikein. Hän syö kolmekymmentä munkkia ja 13 500 kilokaloria. "Miltä nyt tuntuu?" Instagram-väki kysyy.

– Munkit ovat täyttäviä ja isoja. Kitalaki on kipeä, koska munkeissa on paljon sokeria. Munkeissa on kuitenkin rasvaa, joten en ole niin pihalla. Voisin mennä auton rattiin, Pynnönen sanoo.

Pynnöstä ei kuulemma närästä koskaan. Vatsassa ei polttele, ja ruokatorvea ei kiipeä mikään ylös. Pakki pelaa hyvin.

– Pötsi ei tullut täyteen, mutta rasva ja sokeri potkivat vastaan. Pää sanoo, että nyt olet Jesse syönyt tarpeeksi, mutta huuhtelin munkkeja alas vedellä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

jesse2

jesse3

Pynnönen korostaa fyysisen kunnon merkitystä kilpasyömisessä. Suureen suoritukseen mies valmistautuu liikunnalla, paastolla ja vesitankkauksella.

Pynnönen tuntee omat rajansa, joten häntä ei pelota syöntikilpailuissa ja -tempauksissa.

– Osaan valmistautua haasteisiin. Kun tulee paljon kilokaloreita, miinustetaan sitten muualta. Ihmiset luulevat, että minulla on superaineenvaihdunta. Poltan kaloreita kovalla ja kurinalaisella työllä.

Kun Pynnönen mittasi verensokerinsa berliininmunkkitempauksen jälkeen, luku oli 10,8. Tuntia myöhemmin luku oli 6,2.

– Verensokeriarvot putoavat nopeasti paastoarvoihin. Kyllä sen toki huomaa, että keho joutuu prosessoimaan ruokaa 24 tuntia. Olo on vähän hidas.

Kilpasyöminen voi ehdottomasti olla vaarallista, Pynnönen korostaa.

– Kokonaisuus ratkaisee terveydessä. En suosittele tätä kenellekään, jos henkilö ei ole oikeasti valmis muuten elämään terveellisesti. Kyllä riskit kannattaa tiedostaa.

– Itse en lähtisi esimerkiksi mäkeen hyppäämään, Pynnönen naurahtaa.

Pynnönen kertoo voittaneensa kaikki mahdolliset Suomessa järjestettävät syömiskilpailut ja päihittäneensä kaikki löytyneet ruokahaasteet.

Hän osallistui hiljattain Yhdysvalloissa Gringo Bandito Chronic Tacos Challenge -kilpailuun.

Pynnönen söi tacoja noin neljä kiloa kymmenessä minuutissa. Voittaja ahmi seitsemän kiloa.

– Olin kilpailussa kuudes. Kolmas söi noin neljä ja puoli kiloa tacoja, joten en jäänyt kauas kolmannesta sijasta, Pynnönen kertoo.

Pynnönen oli keskittynyt vatsalaukun kapasiteetin lisäämiseen, jotta vatsassa olisi riittävästi tilaa kymmenen minuutin rutistukseen.

– Olen venyttänyt veden avulla vatsalaukun kapasiteettia noin 9,5 litraan. Tavallisesti ihmisellä vatsalaukku on noin puolitoista litraa. Kapasiteetti on kisassa tärkeä, mutta toisaalta nielemisnopeus on ehkä sitäkin tärkeämpi, Pynnönen pohti.

Kaksi vuotta sitten järjestetty Gringo Bandito -kilpailu vei Pynnösen mennessään.

– Tuolloin lähdin tosissani treenaamaan. Voitin kilpailun selkeästi.

Pynnösen Youtube-kanavalla on tilaajia yli 57 000. Suosituimmilla videoilla on satojatuhansia katselukertoja. Hän tekee kerran viikossa "isomman jutun".

Pynnönen tietää, että hän tehtailee "performansseja", joita ihmetellään ja ällistellään.

– Kyseessä on viihteen muoto. Ihminen tekee jotakin, jota muut eivät pysty käsittämään.

Pynnönen huomauttaa, ettei hän ahmi Youtuben tai julkisuuden vuoksi.

– En tekisi tätä, ellen nauttisi siitä. Kyllä minä jonkin takia tästä nautin. Ymmärrän, jos ihmiset pitävät hommaa hölmönä.

Pynnönen aikoo syödä kelloa vastaan niin pitkään kuin paloa riittää.

– Aika näyttää.

Arjessa Pynnösen suosikkiruoka on lohi. Lohta hän ei ole kilpailuissa tai haasteissa syönyt.

– En usko, että lohihaaste pilaisi ruoan. Pidän perinteisestä kotiruoasta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa