Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Kotimaa

Kolumni: Harkitse pari kertaa, otatko kesähipsterin

Joku väittää, että hipsterit ovat kuolleet sukupuuttoon. Eivät ole. Ne ovat sulautuneet kantaväestöön taviksiksi. Älä hyvä ihminen ota lemmikiksi kesähipsteriä. Kesäkissasta tai -kollista pääsee syksyllä helpommin eroon kuin hipsteristä.

Hipsteriä ei voi loman jälkeen vahingossa unohtaa kesämökille. Aina se tulee sieltä pois – vaikka taksilla.

Hipsterit ovat siitä vaarallisia, että ne eivät ole enää muotia. Enää ei voi kertavilkaisulla päätellä, että tuo on hipsteri ja tuo ei. Jopoja on liikenteessä liikaa. Paksusankaisia silmälaseja ja ruutupaitoja on enemmän kuin tarpeeksi. Sisällä istutaan itse tehty pipo päässä ja luurit korvilla. Sisällä, totta kai. Hipsteri ei ulkoile kuin pakosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Arveluttavat hipsterit ovat vaivihkaa ujuttautuneet taviksiksi yhteiskuntaan. Siinä se vaara piilee.

Tavisten vaarallisuus on kuin syöpä. Ennen oli hipsterin yksinoikeus luulotella, että ideaalissa maailmassa tarvitsee tehdä töitä mahdollisimman vähän. Mieluummin ei ollenkaan.

Nyttemmin ajattelu on yleistynyt. Kansalaispalkkaa kaikille! Verot valtion maksettaviksi! Pitkät kesälomat myös työttömille! Joutilaisuus on saavutettu etu. Siitä ei tingitä.

Jos ottaa kesähipsterin, ottaa suuren vastuun ja jopa riskin. Hipsteri on kuin räkätauti, se pesiytyy, eikä sille voi mitään. Nenäsumutekaan ei auta.

Kesähipsteri jos jumiutuu kotihipsteriksi, niin yllättävän nopeasti se pulskistuu, laiskistuu ja rupeaa haisemaan. Ominaistuoksu on kuin valkosipulilla. Sitä ei peitä kalleinkaan Kölninvesi, eli eau de cologne.

Historia on ikävää, kun se unohtuu. Hipsterien aate on 1950-luvulta beat-sukupolvelta, jolle oli tärkeää rauha, sukupuolten välinen tasa-arvo, sanomisen vapaus ja myös ekologinen tiedostaminen. Se oli uutta silloin. Sittemmin myöhempien aikojen hipsteriydelle aatetta tärkeämmäksi tuli vaate.

Toki nykyhipsterit ovat, tai olivat ainakin ennen, usein kiinnostuneita vihreistä arvoista. Esimerkiksi vihreästä smoothiesta, jos sellaisen voi tilata netistä, ja joku tuo juoman maksusta kotiin.

Hipstereitä ei kuitenkaan pidä sotkea hamstereihin. Hamsterit ovat oma ihmisrotunsa. Hienoja ihmisiä!

Metroseksuaali on hipsterin pikkuveli ja retroseksuaali serkkupoika. Mielikuva metroseksuaalista on Mikko Leppilammen kasvot ja vatsalihakset, Juha Miedon koko, Björn Wahlroosin lompakko ja Esko Valtaojan mielikuvitus. Jotta näyttäisi mahdollisimman hyvältä ja kiinnostavalta, metroseksuaali käyttää itseensä rahaa, koruja ja kosmetiikkaa.

Retroseksuaali ei käytä. Hän ei nypi kulmakarvojaan vaan puuhastelee mieluummin kädet rasvassa, silti tolkun mies. Metsuriseksuaalilla saa olla pörröparta ja takatukka, ei amisviiksiä.

Tänä vuonna muotia on, että mies pukeutuu lököttäviin verkkareihin ja liian suureen tuulitakkiin. Muotitoimittaja Sami Sykkö sanoo (Yle.fi, 22.2.), että suomalaismiehet, joiden tyyli ei ole muuttunut vuosikymmeniin, ovatkin mukana muodissa. Tietämättään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi