Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Kotimaa

Puolukasta voi löytyä apua niin elintasosairauksiin kuin mahdollisesti syöpäänkin - meinaa silti jäädä muiden marjojen varjoon

  • Elina Jäntti
  • Jarno Artika

Siinä on enemmän kuitua ja E-vitamiinia kuin tuontihedelmissä. Se sisältää runsaasti terveellisiä yhdisteitä polyfenoleja ja myös yhtä polyfenolien harvinaista tyyppiä. Se voi suojata esimerkiksi lihavuudelta ja tulehduksilta.

Nyt puhutaan puolukasta, jonka ominaisuudet peittoavat monet ulkomaiset supermarjat. Hyvistä puolistaan huolimatta puolukka on silti osittain jäänyt monen muun marjan varjoon.

Maailmalla tutkitaan paljon esimerkiksi karpalon terveysvaikutuksia. Puolukkaa taas ei kaikkialla edes tunneta, vaikka se on terveysvaikutuksiltaan samankaltainen kuin karpalo, sanoo Arktiset Aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkiksi virtsatietulehdusten hoitoon suositellaan usein karpaloa, mutta puolukka voi toimia tulehduksen hoidossa yhtä hyvin. Puolukasta on löydetty samanlaisia aineita kuin karpalosta, muun muassa proantosyanidiineja, jotka estävät virtsatietulehduksia aiheuttavan bakteerityypin lisääntymisen ja kiinnittymisen.

- Eräässä suomalaistutkimuksessa kotimainen karpalo-puolukkamehu vähensi virtsatietulehduksia naisilla, joilla niitä oli toistuvasti, mainitsee dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta.

Muiden marjojen tavoin puolukka voi todennäköisesti auttaa ehkäisemään muun muassa länsimaisia elintasosairauksia. Koe-eläimillä tehdyissä tutkimuksissa puolukkamehu on parantanut verisuonen toimintaa ja alentanut verenpainetta rotilla, joilla on luonnostaan korkea verenpaine.

Hiiritutkimuksissa puolukka on ehkäissyt rasvaisen ruoan aiheuttamia terveysongelmia. On havaittu, että puolukan syöminen on vähentänyt lihomista ja rasvan kertymistä maksaan. Lisäksi puolukan popsiminen on alentanut verensokeria sekä vähentänyt matala-asteista tulehdusta ja valtimoiden kovettumista.

- Verisuoniterveyteen sekä lihavuuteen liittyvissä eläintutkimuksissa puolukka on osoittautunut tehokkaammaksi kuin monet muut marjat.

Puolukka on vähentänyt myös kasvainten muodostumista hiirillä, joille länsimaista ruokavaliota muistuttava rehu aiheuttaa suolistokasvaimia.

- Näitä tärkeitä ja lupaavia terveysvaikutuksia ei ole toistaiseksi tutkittu ihmisillä, Riitta Törrönen muistuttaa.

Koko juttu tilaajille:

Puolukka on supermarja - päihittää tehokkuudessa monet muut marjat

Päivitetty kello 10.31: Vaihdettu otsikon sana ratkaisu sanaan apu. 

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa