Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Kotimaa

Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Hyökkäys itsenäisyyden ytimeen

Venäjä oli käytännössä mukana yhtenä merkittävänä kampanjoijana Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 2016. Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunnan mukaan operaation on määrännyt Venäjän presidentti Vladimir Putin henkilökohtaisesti.

Vaaleissa voiton saanut presidentti Donald Trump sen sijaan kiertelee edelleen asian kanssa. Pikkuhiljaa tämä valtaisa vyyhti kuitenkin saadaan kerittyä auki tiedustelupalvelujen, poliittisten instituutioiden, oikeuslaitoksen ja median toimesta.

Kaikki maat tiedustelevat, hankkien päätöksenteon tueksi mahdollisimman paljon tietoa muista maista. Venäjän toiminta on kuitenkin mittakaavaltaan ainutlaatuista. Trumpin voittoon ei uskottu Moskovassakaan, mutta vaalien avulla haluttiin heikentää Hillary Clintonin presidenttiyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän sekaantumista vaaleihin tutkiva erikoissyyttäjä Mueller on tähän mennessä nostanut syytteen tai tehnyt yhteistyösopimuksen 32 ihmisen ja kolmen venäläisen yhtiön kanssa. Mukana muun muassa toistakymmentä Venäjän sotilastiedustelun upseeria.

Syytteiden sisältämä tieto venäläisten toimista on hämmästyttävän tarkkaa. Venäläisten tiedetään tunkeutuneen lukuisten osavaltioiden vaalijärjestelmiin ja äänestäjäluetteloihin. Todisteita siitä, että näitä olisi peukaloitu, ei ole. Demokraattien ohella venäläiset hakkeroivat myös republikaanit, mutta niitä tietoja ei ole julkisesti käytetty ainakaan vielä.

Venäjän sotilastiedustelu loi demokraateilta hakkeroitujen tietojen levittämisestä varten Guccifer 2.0 -nimisen hakkerihahmon. Sitä pyörittävä upseeri paljastui, kun unohti kerran käynnistää tietokoneensa sijainnin salaavan järjestelmän.

Hakkeroidun tiedon päätyminen Trumpin kampanjalle saattoi hyvinkin liittyä kampanjan viime vaiheissa tehtyyn suureen strategiseen muutoksen. Uudet, yllättävät osavaltiot, joihin myös Venäjä panosti lujasti somemainontaa, valittiin painopisteiksi ja niiden avulla Trump voitti.

Vaalikampanjoissa on kyse paitsi siitä, että saadaan epäröivät omalle puolelle, myös siitä, että passivoidaan kilpailijoita.

Tässä apuna oli demokraattipuolueen sisäinen kilpa, jossa Clinton löi puoluejohdon tuella Bernie Sandersin. Venäläisten yksi vaikutuskeino oli lietsoa Sandersin kannattajien katkeruutta Clintonia kohtaan. Ylipäätään erilaiset jyrkkää vastakkainasettelua herättäneet kysymykset olivat esillä. Eniten Venäjän maksamassa somemainossa käytettiin aiheen rotukysymystä.

Vaalivaikuttamisen, kuten kaiken markkinoinnin, olennainen piirre on mahdollisimman tarkka kohdentaminen. Siinä oli mukana muun muassa hämäräperäinen Cambridge Analytica -yhtiö, joka tykkäysten ja testien avulla rakensi hämmästyttävän tarkan algoritmin ihmisten luokittelemiseksi.

Venäjän operaatiossa merkittävässä asemassa oli vuotosivusto WikiLeaks. Vuodetuista (!) yksityisviesteistä käy ilmi WikiLeaksin johtajan Julian Assangen viha Clintonia kohtaan. Vääryyksiä paljastanut WikiLeaks on paljastuneen perusteella hapantunut osaksi Venäjän hyödyntämää liberaalin demokratian vastaista rintamaa.

Julki tullut Assangen viestittely Donald Trump jr:n kanssa kertoo myös suorista yhteyksistä Trumpin lähipiiriin. Trump juniorhan myös sopi tapaamisesta venäläisen asianajajan kanssa, joka lupasi toimittaa heille ikäviä tietoja Clintonista.

Osa vaalivaikuttamista olikin venäläisten yhteydenpito Trumpin kampanjaan. Sinällään tällainen yhteydenpito ei ole epänormaalia, mutta asettuu määränsä ja kontekstinsa takia osaksi vaaleihin sekaantumista. Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan hyvin pian nimityksensä jälkeen, osittain venäläisten kanssa käymiensä keskustelujen takia. Hän tekee nyt yhteistyötä erikoissyyttäjä Muellerin kanssa.

Konnankoukuissa käytettyjen keinojen teho laskee sitä mukaa, kun niiden olemassaolo paljastuu. Venäjä yritti samansuuntaista sekaantumista myös Ranskan ja Saksan parlamenttivaaleissa, mutta kummassakin maassa osattiin jo varautua. Toisaalta yllätystuloksen tuottaneen brittien Brexit-kansanäänestyksen kohdalla on löydetty todisteita

Venäjän vahvoista kontakteista EU-eroa ajaneelle puolelle.

Demokraattisen valtion vaaleihin vaikuttaminen salaa ja petoksella on isku kyseisen maan itsenäisyyden ytimeen. Kuka ikinä Trumpin seuraajansa onkin, hän joutuu miettimään miten vastata Venäjälle. Tämä operaatio kun on ollut paljon vakavampi ja tehokkaampi hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan kuin Pearl Harbour oli ikinä.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kirjoittaja on joensuulainen turpobloggari, tietokirjailija ja kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa