Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Kehitysvammaisen lapsen äiti ruotii kohuotsikoita - "Häkkisänky on lapsemme öiden turva, kommentit todella julmia somessa"

  • Arttu Koistinen
  • Lehtikuva
Kuvissa näkynyt sänky ei ollut meidän lapsemme sänky, Maija Liisa Hyttinen huomauttaa. Kuvissa näkynyt sänky ei ollut meidän lapsemme sänky, Maija Liisa Hyttinen huomauttaa.

Kohuotsikot ”häkkisängyistä” sai Honkalampi-keskuksen henkilökunnan mielet pahoittumaan, samoin vanhempien, Maija Liisa Hyttinen kirjoittaa Karjalaisen mielipideosastolla.

Honkalampi-keskuksen kehitysvammaisten laitos- ja asumisyksiköissä on käytetty häkkisänkyjä, kertoi eduskunnan oikeusasiamies keskiviikkona. Häkkisängyt löytyivät lokakuussa tehdyssä yllätystarkastuksessa.

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on todennut, että häkkisänkyjen käyttöä voidaan pitää ihmisarvoa loukkaavana ja niiden käyttö on lopetettava välittömästi, oikeusasiamies huomautti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kehitysvammaisen lapsemme sängyn ovat suunnitelleet apuvälineyksikkö, Honkalampi-keskuksen asiantuntijat, sängyn rakentaja ja me vanhemmat. Siis sängyt on tehty jokaiselle yksilöllisesti. Tärkein ehto oli turvallisuus, Hyttinen tuumaa.

Hyttisen mukaan kehitysvammaisen lapsen yhtenä ongelmana on sängystä putoaminen.

- Hän valvoo paljon öisin, joskus jopa koko yön, ei pysy pitkällään, kääntelehtien, nousten istumaan, nojaillen sängyn reunoihin ja voi siihen nukahtaakin.

Hyttisen mukaan hänen lapsellaan ei ole itsesuojeluvaistoa, joten sängystä putoaminen olisi varmaa.

- Reunoissa on oltava pleksit, ettei hän saa jalkoja ja käsiä pinnojen väliin.

Lääkitystä huonounisuuteen on kokeiltu, huonoin tuloksin, Hyttinen kirjoittaa.

- Toisaalta, tässähän itsemääräämisoikeus tapahtuu: valvoo jos haluaa, kunhan sänky on turvallinen.

- Jos sängyssä ei olisi reunoja, sängyn vieressä pitäisi olla vierihoitaja koko yön. Jopa valtakunnan pääuutisista sai vaikutelman, että sängyt on tehty asukkaiden säilömiseen.

Hyttisen mukaan pojan sairaalahoidossa on aina ongelmana ollut korkeampireunaisen sängyn puuttuminen sairaalasta.

- Näissä tilanteissa olen ollut vierihoitajana sängyn vieressä, enkä ole selkääni voinut kääntää niin sanotulle ”oikealle sängylle”, josta hän levottomasti liikkuen putoaisi reunan yli.

- Eiväthän pienten lasten vanhemmatkaan jätä lastaan reunattomaan sänkyyn. Tässä meidän tapauksessa kehitysvammaista aikuista lastamme voi täysin verrata puolustuskyvyttömään pieneen lapseen. Asiattomat kommentit ovat todella julmia somessa, kun ei ole mitään ymmärrystä kehitysvammaisuudesta, Hyttinen lisää.

Hyttisen mukaan lapselle on löytynyt paras mahdollinen paikka Honkatähdestä.

- Ajattelimme, että voisimme alkaa vihdoin viettää huolettomasti ”vanhuutta”, hoidettuamme lastamme lähes 30 vuotta. Eipä olisi tullut mieleenkään, että joudumme puolustelemaan lapsemme sänkyä.

Voiko tarkastaja huoneen ovella sänkyä katsellen tietää, mitä arki on oikeasti vammaisten asumisessa? Hyttinen pohtii.

- Ehkä yllätystarkastuksia voisi tehdä myös yöllä, niin näkisi, mihin yksi yökkö ehtii.

- Vanhempina olemme todella pahoillamme Honkalampi-keskuksen henkilökuntaan kohdistuneesta aiheettomasta arvostelusta. Joka viikko lapsemme luona käydessämme olemme nähneet ja kokeneet, kuinka arvokasta ja ammattitaitoista työtä he tekevät asukkaiden hyväksi. Uskomme monien vanhempien olevan samaa mieltä.

Lue lisää:

Honkalammella käytetyistä kolmesta häkkisängystä kaksi poistettu jo käytöstä - Käyttöä voidaan pitää ihmisarvoa loukkaavana

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa