Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Kotimaa

Vihreiden Mikkonen vaatii eduskunnassa: Järvilohen salakalakalastukselle pantava stoppi Lieksassa

  • Jani Leinonen
  • Jarno Artika

Vihreiden eduskuntaryhmän joensuulainen puheenjohtaja Krista Mikkonen (kuvassa) vaatii hallitukselta toimia järvilohen ja -taimenen suojelun turvaamiseksi Lieksassa. Poliisille on jätetty Lieksassa tutkintapyyntö yli 40 järvilohen salakalastuksesta marraskuussa 2017, mutta rikostutkinta asiasta ei ole edennyt.

Karjalainen nosti Lieksan epäillyn salakalastustapauksen julkisuuteen viime sunnuntaina. Mikkonen jätti järvilohen ja -taimenen suojelusta kirjallisen kysymyksen keskiviikkona yhdessä kansanedustaja Hanna Halmeenpään kanssa.

- Järvilohi on äärimmäisen uhanalainen, ja elinvoimaisen luonnontilaisen kannan synnyttäminen Lieksaan on avainasemassa koko lajin tulevaisuutta ajatellen. Järvilohen suojelu on meidän vastuullamme. Yli neljänkymmenen yksilön salakalastus uhkaa koko lajin tulevaisuutta. Salakalastukselle on pantava välitön stoppi, Mikkonen vaatii.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järvilohen suojelu on myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kärkitavoite. Järvilohen kannan elvyttäminen on nostettu hallituksen vaelluskala-kärkihankkeen toiseksi päätavoitteeksi. Lieksanjoki on yksi kärkihankkeen pilottikohteista, ja sen myötä Lieksaan panostetaan kärkihankejaksolla vuosina 2016–2018 yhteensä 800 000 euroa yksityisiä ja julkisia varoja.

- Tilanne on kestämätön. Yhdessä päässä jokea elvytetään kantaa istuttamalla viljeltyjä kaloja, toisessa päässä katsotaan läpi sormin niiden salakalastusta. Järvilohen ja -taimenen kantaa elvytetään veronmaksajien rahoilla, ja heillä on oikeus myös odottaa tuloksia. Salakalastus vaarantaa niin suojelun kuin hallituksen oman kärkihankkeen tulokset, ja siihen on pystyttävä puuttumaan, Mikkonen huomauttaa.

Lisää aiheesta:

Lieksassa paljastunut salakalastusrikos hakee törkeydessään vertaistaan, mutta tutkinta ei jostain syystä etene - "Painostaako joku poliisia?"

Poliisipäällikkö: Lieksan salakalastustapauksen tutkintaa kiirehditään - poliisi käynnistänyt myös selvityksen, onko esitutkinta toimitettu asianmukaisesti

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa