Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Kotimaa

Kolumni: Kolme valttia kourassa on helppo nokittaa

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.) ihmetteli viime viikolla radiouutisissa, miksi hallitus haluaa aiheuttaa työllisyysvaikutuksiltaan näin vähäpätöisellä asialla vakavia työmarkkinahäiriöitä.

Kyse on tietenkin alle 20 työntekijän yrityksiin kohdistuvan irtisanomislain valmistelusta.

Siinä Eloranta on oikeassa, että hanke on todellakin työllistämisvaikutuksiltaan vähäinen. Pelkistetyimmillään se tarkoittaa sitä, että työhön tai työyhteisöön jostakin syystä sopeutumattoman henkilön tilalle voitaisiin palkata nykyistä helpommin toinen henkilö. Yksi lähtee, toinen työllistyy.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyse on ensisijaisesti pk-yritysten toimintaedellytysten parantamisesta ja työllistämiskynnyksen madaltamisesta.

Siinä Eloranta on väärässä, että hallitus aiheuttaa vakavia työmarkkinahäiriöitä. Kyllä ne ovat ihan hänen omat joukkonsa, jotka niitä aiheuttavat.

Mutta helppo on uhota, kun valtit ovat omassa kourassa.

Jos hallitus peruu lakiesityksen, oppositio voi mainostaa sitä voittonaan.

On sekin mahdollista, että hallitus saisi jonkun irtopisteen peruuttamisesta.

Vasemmiston kannattaa joka tapauksessa panna kaikki peliin, jos ja kun se uskoo, että työelämähäiriköinti kasvattaa sen eduskuntavaalikannatusta.

Totuuden jälkeisessä ajassa voi argumentaation perustaa pelotteluun ja epätotuuksiin, joita aiemmin kutsuttiin valheiksi.

Nyt levitetään mielikuvia siitä, kuinka perkeleen porvarit aikovat tehdä kaikista työttömiä. Faktoilla ei ole väliä.

Todennäköisesti valtaosa vähänkin pidempään työelämässä olleista tunnistaa sen, että aina joukkoon eksyy joku musta lammas.

Isommassa, usean sadan työntekijän yhteisössä sellainen saatetaan sietää, mutta pk-yrityksissä siihen ei kerta kaikkiaan ole varaa.

Pahimmillaan kyse ei ole vain yhdestä torajyvästä vaan siitä, se jyvä voi vaarantaa kaikki muutkin yrityksen työpaikat.

Tämä ulottuvuus ay-kohkauksen vaalikiimassa unohdetaan tai kielletään kokonaan.

Tässäkin oppositiolla on yksi valtti käsissään. On hallitukselta syöttö suoraan lapaan tarjota mahdollisuus vastustaa raivokkaasti lakia, jonka kaikki haluavat tulevan voimaan.

Aivan varmasti vastuulliset ay-vaikuttajat ja valtaosa työssäkäyvistä toivovat, että hallitus lain jossakin muodossa säätää, koska työelämässä nyt vain on korjattavaa.

Mutta leikitään nyt kumminkin julmistumista, kun tarjolla on tuplavoitto!

Sille nyt ei tässä trumputtimien kautta käytävän pinnallisen keskustelun ajassa mahda mitään, että hallitus on tässä heikoilla. Järkiperusteluille ei ole sijaa kollektiivisen epätoden ilmapiirissä.

Neljäs valtti on toki vielä jakamatta. On mahdollista, että ihmiset ajattelevat ja näkevät bluffin. Mutta se on hallitukselle vain ohut oljenkorsi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa