Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Kotimaa

Hyviä uutisia kuluttajille: Älypuhelimet kestävät nykyään aiempaa pidempään

  • Anni Kuittinen

Suomalaiset rikkovat vuosittain noin 600 000 älypuhelinta, joista noin puolet korjataan, kerrotaan Lähi-Tapiolasta.

Kuluttajalle hyvä uutinen on, että vaikka älypuhelimet menevät suhteellisen helposti rikki, niiden käyttöikä on silti kasvanut viime vuosina.

- Puhelinten elinkaari on kasvussa teknologian kehittymisen ansiosta, vaikka ne ovatkin alttiita rikkoutumisille. Tällä hetkellä älypuhelimen keskimääräinen käyttöikä on 2-4 vuotta, kun 2010-luvun alussa tämä oli vielä lyhyempi, kertoo Saku Anttila kännyköiden huoltoihin erikoistuneesta Fonumista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkiski vanhemmissa iPhone-malleissa ongelmana oli, ettei puhelimen teho tukenut uusia käyttöjärjestelmiä, ja tämän vuoksi puhelin täytyi vaihtaa suhteellisen nopeasti uuteen.

- Nyt suorituskyvyn parannuttua puhelin suoriutuu pidempään ja se kannattaa siksi myös korjata useammin.

Monien suomalaisten muistissa olevan Nokian vanhojen klassikoiden tasolle, tai niiden lähellekään älypuhelimet eivät sentään yllä.

- Nokian 3310 on hyvä esimerkki puhelimesta, joka kesti lähes mitä vain, paljon lasia sisältäviin kosketusnäytöllisiin älypuhelimiin verrattuna, Anttila toteaa.

Hänen mukaansa yleisin syy puhelimen rikkoutumiselle on nimenomaan näytön lasin hajoaminen. Myös kosteusvaurio on yleinen syy.

Puhelin tippuu tyypillisesti kädestä silloin kun on nousemassa autosta, avaamassa ovea tai kantamassa tavaroita.

- Puhelimen rikkoutumisen todennäköisyyteen vaikuttaa suoraan se, että paljonko sitä käytetään liikuttaessa paikasta toiseen ja ulkona, Saku Anttila toteaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa