Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Lännen Media: Entiset upseerit voivatkin osallistua hävittäjäneuvotteluihin valmistajien konsultteina

  • STT
Hornet-hävittäjät ovat tulossa käyttöikänsä päähän. LEHTIKUVA / Niilo Simojoki Hornet-hävittäjät ovat tulossa käyttöikänsä päähän. LEHTIKUVA / Niilo Simojoki
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät mukaan neuvotteluihin Suomen uusista hävittäjistä valmistajien konsultteina, kirjoittaa Lännen Media.

Hävittäjähankkeen tavoitteena on korvata käyttöikänsä päähän tulevat Hornetit vuodesta 2025 alkaen monitoimihävittäjillä. Parhaillaan odotetaan hävittäjävalmistajien vastauksia tarjouspyyntöihin.

Vielä vuonna 2016 Puolustusvoimat kertoi estävänsä entisten upseerien pääsyn hävittäjävalmistajien ja armeijan välisiin keskusteluihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusvoimista kerrotaan Lännen Medialle, että valmistajille toimitetussa ohjeistuksessa on mukana ehto valtakirjasta, jolla konsultin voi valtuuttaa mukaan neuvotteluihin. Puolustusministeriö korostaa, että Suomi neuvottelee yritysten, ei konsulttien kanssa.

Esimerkiksi Saabin konsulttina on Ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö Kari Salmi ja ranskalaisen Dassaultin asiantuntijana on Merivoimien entinen komentaja Kari Takanen. Puolustusvoimien entinen komentaja Juhani Kaskeala toimii Boeingin konsulttina, mutta hän ei suunnittele osallistuvansa neuvotteluihin.

Konsultit auttavat valmistajia muun muassa paikallistuntemusta vaativissa seikoissa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa