Maanantai, 19.8.2019 
Mauno, Maunu
Kotimaa

Sitra: Kansainvälinen raportti paljastaa kuilun suomalaisten elämäntapojen ja ilmastotavoitteiden välillä

  • STT
Hiilijalanjälkeään voi pienentää merkittävästi esimerkiksi syömällä kasvisruokaa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Hiilijalanjälkeään voi pienentää merkittävästi esimerkiksi syömällä kasvisruokaa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Tuoreen raportin mukaan kansainvälisten ilmastotavoitteiden ja suomalaisten elintapojen välinen kuilu on valtava. Sitran mukaan raportista ilmenee, että Suomessa yhtä ihmistä kohden lasketun hiilijalanjäljen pitää vähentyä jopa 93 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Sitra kertoo mallintaneensa kumppaneidensa kanssa ensimmäistä kertaa maailmassa, kuinka radikaalisti elämäntapojen ja kulutuksen on muututtava, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen. Muutos vaatii muun muassa uudenlaista kiertotalouden mukaista ruuantuotantoa, liiketoimintaa sekä yhteistyötä.

Julkistettu raportti tarkastelee noin 30:tä vaihtoehtoa, joilla elämäntapakuilua voidaan kuroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitran mukaan hiilijalanjälkeä voi merkittävästi pienentää muun muassa korvaamalla yksityisautoilun joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä, vaihtamalla asunnon pienempään, suosimalla kasvis- ja vegaaniruokavaliota sekä korvaamalla maidon kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa