Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Helsingin poliisin viestintäjohtajaa epäillään virka- ja lahjontarikoksesta vaalirahoituksessa – "Ei ole kyse suurista summista"

  • STT
Helsingin poliisin viestintäjohtajaa epäillään virka- ja lahjontarikoksesta vaalirahoituksessa. Asiasta ensin kertoneen Helsingin Sanomien tietojen mukaan rikosepäilynä on, että Helsingin poliisi olisi hankkinut ainakin ruokailua viestintäjohtaja Juha Hakolan vaalirahoittajalta. Hakola oli kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana.

Hakola kiistää rikokset. Hän ei halunnut avata tarkemmin, mistä epäilyissä on kyse.

–  En ala yksityiskohtia avaamaan. Minua on vasta kuultu tästä asiasta, ja en koe, että olisin syyllistynyt mihinkään rikokseen, Hakola sanoo STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hakolan mielestä on hyvä, että asia tutkitaan.

–  Olen aina pitänyt virkatoimen ja poliittisen toiminnan täysin erillään. Kollegan tekemässä tutkintapyynnössä oli vaikka kuinka monta eri osaa, ja ainoastaan tämä on jäänyt.

Hakola sanoo, että tapauksessa voi olla tarkoitushakuisuutta. Hän ei kuitenkaan halunnut avata tarkemmin, mitä tällä tarkoittaa.

–  Sanotaan näin, että aina kun on jäsenten välinen kuvio, niin aina voidaan esittää erilaisia kysymyksiä.

Tutkinnanjohtaja: Epäily koskee viime eduskuntavaaleja ja joitain edellisiä vaaleja

Poliisirikossyyttäjä Jukka Haavisto kertoo olevansa tutkinnanjohtajana jutussa, joka koskee Helsingin poliisin ylikomisarion vaalirahoitusta.

–  Henkilöön en halua ottaa kantaa, Haavisto sanoo STT:lle.

Haaviston mukaan epäily liittyy viime eduskuntavaaleihin sekä joihinkin edellisiin vaaleihin.

–  Muutaman vuoden ajalta lähivuosilta. En mene yksityiskohtiin.

Haaviston mukaan epäillyt rikosnimikkeet ovat virkavelvollisuuden rikkominen ja lahjuksen ottaminen tai lahjusrikkomus. Hänen mukaansa rahasummat, joita rikosepäilyt koskevat, ovat melko pieniä.

–  Ei ole kyse suurista summista.

Myös Hakolan käsityksen mukaan kyse on pienistä rahamääristä.

–  Käsitykseni mukaan ne (summat) ovat hypoteettisia juttuja, Hakola sanoo.

Hakola ei osaa sanoa, vaikuttaako rikosepäily hänen virkatehtäviensä hoitamiseen.

–  On esimiehen tehtävä arvioida sitä. Totta kai olemme käyneet keskustelua asiasta. Ainakaan, kun asia on esitutkintavaiheessa, en ihan hirveästi julkisuudessa poliisilaitosta edusta.

Helsingin poliisin poliisipäällikkö Tomi Vuori sanoo STT:lle, että ilmoitus laitoksen ylikomisariota koskevasta rikostutkinnasta tuli tutkintaa johtavalta syyttäjältä jokin aika sitten.

–  Heti silloin määrättiin virkamiesoikeudellisen kuulemisen ajankohta, joka on ensi viikolla. Siellä kuullaan hänen näkemyksensä ja siihen asti mennään näin.

Vuori sanoo, että päätöksiä siitä, miten rikosepäily vaikuttaa ylikomisarion työn hoitamiseen, tehdään kuulemisen jälkeen.

–  Tämä on ikävä asia ja tätä ei tietenkään olisi kaivattu. Suhtaudumme siihen vakavuudella, mutta pidetään huolta myös hänen oikeusturvastaan. Päätöksiä tehdään sitten, kun häntä on kuultu.

Poliisipäällikkö aloittanut sisäisen tarkastelun

Helsingin poliisilaitos on aiemminkin ollut otsikoissa virkamiestensä rikosepäilyjen takia. Kuuluisin lienee jo hovioikeudessa puitava huumepoliisin entisen johtajan Jari Aarnion tapaus sekä siitä seuranneet entisen poliisijohdon virkarikosepäilyt.

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä yhtenä syytettynä on Helsingin poliisin varsinainen poliisipäällikkö Lasse Aapio, jota Vuori sijaistaa oikeusprosessin ollessa kesken. Kuun alussa käräjillä puitiin myös Helsingin poliisin karhuryhmän entisen varajohtajan syytettä, jonka mukaan hän olisi yrittäjänä toimivan tuttavansa kanssa erehdyttänyt poliisilaitosta perusteettomilla laskuilla ja ylihintaisilla tuotteilla.

Oikeusprosessit ovat kesken ja kaikki syytetyt kiistävät rikokset.

Miksi Helsingin poliisi on toistuvasti otsikoissa siitä, että sen omia virkamiehiä epäillään rikoksista? Vuori sanoo tarkastelleensa ja miettineensä asiaa. Hän tuli Helsingin poliisiin elokuussa, ja lokakuussa hän kertoo päättäneensä aloittaa laitoksessa sisäisten prosessien tarkastelun muun muassa hankintaprosessien selkeyttämiseksi.

–  Pidin sellaisen tarvetta ilmeisenä. Taustalla olivat moninaiset havainnot ja kokemukset.

Nyt esillä olevasta viestintäjohtajaa koskevasta rikosepäilystä oli Vuoren mukaan tehty ilmoitus jo kesällä.

Vuori korostaa, että puhuu nyt yleisellä tasolla, eikä kommentoi mitään yksittäistä julkisuuteen tullutta asiaa.

–  Poliisilaitoksen toiminta on ensiluokkaista, operatiivinen toiminta on vahvaa ja näen sataprosenttisesti sitoutuneita ihmisiä. Kuitenkin ilmeisesti hallinnolliselle puolelle on jäänyt vähän kehitettävää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa